INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy České republiky organizuje další doprovodnou podnikatelskou misi, a to při příležitosti státní návštěvy prezidenta ČR pana Miloše Zemana Polské republiky. Podnikatelské mise se účastní celkem 15 zástupců českých firem. Ve Varšavě jednají o případné spolupráci s více jak dvojnásobkem svých polských protějšků.

„Obchodní styky mezi Českou republikou a Polskem jsou založeny především na tradici. S ohledem na tuto skutečnost v současnosti neexistuje prakticky žádné odvětví, které by nemělo navázané obchodní kontakty s Polskem. Součástí naší podnikatelské delegace jsou proto firmy, které jsou průřezem českého průmyslu a hospodářství. Je zde zastoupeno stavebnictví, energetika, doprava, vodní hospodářství, či strojírenství,“ řekl prezident HK ČR Petr Kužel, který misi vede a dodal: „Hospodářství Polska je ve výborné kondici, ani po krizi neklesá, naopak, a proto je Polská republika naším velmi cenným obchodním partnerem.“

Zástupci firem byli v rámci dnešního programu přijati prezidentem Burzy cenných papírů ve Varšavě Adamem Maciejewskim. Další přijetí doprovodné podnikatelské mise se poté uskutečnilo na půdě Polské hospodářské komory, s kterou HK ČR dlouhodobě spolupracuje při prosazování obchodních zájmů českých firem v Polsku. Mezi prezidentem HK ČR Petrem Kuželem a prezidentem polské komory Andrzejem Arendarskim dochází k pravidelným setkáním, a to v rámci Visegrádské čtyřky. „S panem prezidentem Arendarskim jsme se dnes opětovně a jednoznačně shodli na vzájemném cílu obou komor, kterým je ulehčení vstupu byznysu, peněz a zaměstnanců na polský i český trh. Dále jsme jednali o budoucí vizi Eurochambres a vzájemných hospodářských vztazích,“ zmínil prezident Kužel.

Při příležitosti dalšího přijetí na Polské hospodářské komoře se pak zástupci firem zúčastnili Polsko-českého podnikatelského fóra, v rámci kterého měli možnost díky naplánovaným bilaterálním jednáním navázat kontakty s více jak 30 polskými podniky.

Součástí podnikatelské mise je například firma Czechoslovak Ocean Shipping Group, která navazuje na tradice Česko-slovenské námořní plavby. „Zajišťujeme přepravu po celém světě, k čemuž mimo jiné využíváme i polské přístavy. Naše dceřiná firma C.O.S. Crew management s.r.o. navazuje na tradici vychovávání námořních důstojníků palubních i strojních, a je zástupcem polských vysokých námořních škol na území České a Slovenské republiky. V současné době přes CCM studuje zcela zdarma v Polsku 26 námořních kadetů. Tím, že je Polsko tranzitní zemí a bránou do světa pro české zboží, a tím i českou spedici, vedli jsme dnes ve Varšavě rozhovory na témata týkající se zintenzivnění spolupráce s polskou stranou a zintenzivnění využívání „polské cesty“ pro český export a import,“ sdělil Dušan Jamný, člen výboru Czechoslovak Ocean Shipping Group.

Dalšími účastníky mise jsou mj. i zástupci státu, tedy Ředitelství vodních cest ČR. „S polskou stranou jsme dnes diskutovali o potřebě výrazně zefektivnit vzájemnou spolupráci při přípravě Oderské vodní cesty (Sczeczin/Svijnoujscie) a vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe (DOL), které jsou vysoce důležité pro regiony Polské a České republiky,“ zmínil Jan Skalický, ředitel Ředitelství vodních cest ČR, Asociace Dunaj-Odra-Labe a Petr Forman, místopředseda představenstva společnosti Plavba a vodní cesty o.p.s. k tomuto dodal: „Na zmíněné téma jsme jednali se zástupci Sejmu a Ministerstva dopravy Polské republiky. Shodli jsme se na nutnosti hlubší koordinace našeho úsilí v Evropské komisi při prosazování všech projektů, zejména začlenění do Oderské vodní cesty a DOL do Transevropské dopravní sítě TEN-T.“

Doprovodné podnikatelské mise do Polska se účastní i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a předseda Česko-polské obchodní komory Jiří Ciencala, který rovněž považuje vzájemnou obchodní spolupráci mezi Českem a Polskem za zásadní. „Důkazem fungující bilaterální spolupráce je jeden ze zakladatelů naší obchodní komory, kterým jsou Třinecké železárny. Právě ty například v minulém roce vyvezly do Polska 185 tisíc kilotun oceli, zejména kolejnic a jakostního drátu, za 3 a půl miliardy korun a úspěšně rozjeli svoji akvizici Tažírny v Radomsku,“ řekl.

Na dnešní podnikatelské fórum zítra navazuje konference zaměřená na stav a perspektivy rozvoje vzájemných hospodářských vztahů, která se uskuteční na půdě Ministerstva polského hospodářství. Na konferenci za účasti českých zástupců byznysu vystoupí mimo jiné prezident ČR pan Miloš Zeman a prezident PR pan Bronislav Komorovski.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3