INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pátý ročník prestižní soutěže Era Starosta roku letos přilákal zástupce 77 obcí do 2 000 obyvatel. Nominováno bylo 18 žen a 59 mužů. Přihlášky nyní posoudí devítičlenná odborná porota, která v první fázi vybere 30 nejlepších. Tito nominovaní starostové a starostky budou mít možnost vyplnit krátký dotazník, na jehož základě komise zvolí 5 kandidátů postupujících do finálového kola. Vítěz získá 250 000 Kč do obecního rozpočtu a Rychtářské právo. Vyplacena bude také mimořádná pomoc pro obec, kterou výrazně zasáhly jarní povodně.

„Letošní ročník bohužel výrazně ovlivnily červnové povodně, které zasáhly mnoho krajů právě v době, kdy jsme předpokládali nejpilnější práci na přípravě nominací a zajišťování podpisů. Největší úbytek v počtu přihlášek jsme zaznamenali v Plzeňském kraji, který byl povodněmi zkoušen nejdéle. Proto jsme se rozhodli udělit ještě mimořádnou cenu a vyplatit finanční prémii té obci, jejíž život výrazně ovlivnila velká voda. O držiteli této ceny rozhodne, stejně jako o celkovém vítězi Starosty roku 2013, hodnotící komise,“ vysvětlila specialistka společenské odpovědnosti Ery Jitka Švejcarová a dodala: „Ze 77 došlých nominací je však hned 46 z nových obcí, tedy přibližně 60 %. Tento údaj je srovnatelný s loňskými 62 % nových nominací, což potvrzuje, že o soutěž je stále zájem.“

Nejvíce aktivní byli obyvatelé Jihomoravského kraje (13 nominací), kde spravuje svou obec také loňská vítězka paní Vlasta Mokrá. Pouze jedna nominace dorazila z Karlovarského a Pardubického kraje. Do soutěže bylo během dosavadních pěti ročníků přijato 900 nominací starostů a starostek ze 700 obcí (12 % všech malých obcí v ČR). Spokojenost obyvatel menších obcí s místní samosprávou má rozhodně zvyšující se tendenci.

Ve 2. kole členové poroty navštíví 5 finalistů, aby se na místě seznámili s jejich prací a s fungováním obce. Na druhém zasedání porota vybere vítězného starostu/starostku, který získá titul Era Starosta roku a pro svou obec finanční prémii ve výši 250 000 Kč. Slavnostní vyhlášení spojené s předáním ceny se koná v Malostranské besedě v Praze. Pátý ročník soutěže ukončí slavnost na počest starosty v jeho obci.

„Sešlo se nám mnoho pěkných příběhů starostů, kteří se nebojí spolupracovat s obyvateli, spolky a firmami ve své obci. Jsou to starostové, kteří vědí, že jejich osobní příklad může pomoci ke zlepšení života v celé obci. Těšíme se na pět finalistů, které budeme znát už v září,“ říká Renáta Vondráková, projektová manažerka Nadace VIA.

Přehled dosavadních vítězů

2009: Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji

2010: Josef Zámečník, starosta obce Písečná v Pardubickém kraji

2011: Pavel Kašpárek, starosta obce Úsilné v Jihočeském kraji

2012: Vlasta Mokrá, starostka obce Násedlovice v Jihomoravském kraji

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3