INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Letošní rok je pro zelináře velice klimaticky nepříznivý. Z důvodu chladného a deštivého počasí na začátku roku byly výrazně zpožděny jarní práce (příprava půdy a zakládání porostů), a proto museli zákazníci na kvalitní a chutnou zeleninu od našich pěstitelů čekat cca o měsíc déle. Pěstitelé v Čechách zasáhla začátkem června ničivá povodeň, která některým z nich zatopila až 100 % úrody.

Finanční prostředky a úsilí, které byly vynaloženy na založení a vedení porostů, jsou nyní nenávratně ztraceny. Z důvodů této mimořádné přírodní katastrofy se nyní postižení pěstitelé  začínají dostávat do druhotné platební neschopnosti. Nakoupená osiva, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, závlahu, pohonné hmoty atd. byli totiž připraveni uhradit z plánované tržby, která bude v mnoha případech velice nízká až nulová. Bylo zatopeno 982 ha zeleniny a škody na porostech zeleniny pěstitelé vyčíslili na 190 milionů korun. Mezi nejvíce poškozené druhy patří  hrách dřeňový (228 ha), hlávkové zelí (147 ha), cibule (93 ha), petržel (75ha), květák (59 ha), chřest (40 ha), celer (37 ha), mrkev (37 ha), řepa salátová (36 ha), kedlubny (35 ha), kapusta (32 ha) atd.

Protože pěstitelé neočekávali, že se bude ničivá povodeň opakovat v tak krátkém časovém horizontu (od roku 2002), většinou neměli porosty proti riziku povodně pojištěné. Poslední nadějí pro tyto pěstitele je finanční kompenzace za zničené porosty od Ministerstva zemědělství ČR.

Dne 2.7. 2013 uveřejnila agentura Reuters zprávu, že Evropská komise schválila plánovanou státní pomoc ve výši 600 milionů eur (15,6 miliardy Kč) pro německé zemědělce postižené záplavami. ,,Pomoc by mohla zemědělcům uhradit až 100 procent ušlých příjmů v letošním a příštím roce, nebo pokrýt škody na budovách, zařízeních, úrodě a zvířatech´´, píše agentura Reuters. Dle našeho názoru by měli být farmáři v ČR odškodněni v podobném rozsahu, aby nedošlo ke konkurenční výhodě. Finanční prostředky jsou nezbytné pro opětovné obnovení výroby a zachování finančního zdraví zelinářských farem, které jsou dlouhodobě poškozovány zejména dotační nerovností v porovnání s farmáři z okolních zemí EU. 

Kromě polí byly v Čechách zatopeny i některé farmy a výrobní střediska, včetně skladů, mechanizace a linek na posklizňové zpracování. Okamžitě po té, co voda opadla, zasáhla Českou republiku vlna veder. Proto musely být zprovozněny zatopené závlahové čerpací stanice, aby zelenina, která na polích zbyla, neuschla.

Obchodní řetězec BILLA se rozhodl podpořit zelináře postižené letošními povodněmi

Jsme velice rádi, že se obchodní řetězec společnosti BILLA rozhodl  podpořit pěstitele poškozené povodní, kteří se nyní potýkají s potížemi. Tuto podporu chápeme jako vstřícný krok směrem k utužení obchodní spolupráce BILLY s pěstiteli. Doufejme, že se zelinářům podaří s následky povodně co nejdříve vypořádat a že se jejich kvalitní chutná a zdravá zelenina začne opět objevovat v nabídce tohoto obchodního řetězce. Zelinářskou unií Čech a Moravy byli vybráni tři nejpostiženější pěstitelé, kteří ve středu 24. července od BILLY obdrží finanční výpomoc. První vybranou firmou je AGROKOMPLEX OHŘE, a.s. z Bohušovic na Litoměřicku. Voda zde zaplavila 259 ha košťálové zeleniny, celeru, petržele a hrachu. Celková škoda na porostech je zde odhadována na 40 mil. Kč. Ve společnosti AGROKOMPLEX OHŘE, a.s. byla zatopena také výrobní střediska, sklady a linka na posklizňové zpracování.

Druhou vybranou firmou je HANKA Mochov s.r.o. Na farmě v Zálezlicích voda zaplavila celkem 157 ha košťálové, cibulové a kořenové zeleniny. Poslední zbytky, které nebyly zatopeny, rozbilo cca týden po povodni krupobití. Škody na zatopených porostech firma vyčíslila na 35 milionů korun.

Třetím pěstitelem je drobný zelinář Aleš Skála z Travčic na Litoměřicku, kterému voda zaplavila 7 ha košťálové zeleniny, celeru a cibule. Pěstitel vyčíslil škodu na 2 miliony korun.

Čtvrtým postiženým povodněmi je firma  Český Chřest s.r.o. z Chýně .Jedná se  o 40 ha zatopených porostů chřestu a celkovou škodu na porostech vyčíslila na 20 milionů korun.

Pěstitelé jsou znepokojeni zanedbanou údržbou vodních toků

Pěstitelé jsou znepokojeni zanedbanou údržbou vodních toků. Před rokem 1989 byla pravidelně prováděna údržba. Bahno z řek, potoků a rybníků bylo bagrováno a odváženo. Nyní se údržba neprovádí. Vodní toky jsou zarostlé a zabahněné, v mnoha případech jsou nánosem bahna ucpané meliorační kanály, které následně nemohou plnit svoji funkci. Břehové porosty vedle vodních toků se neustále rozrůstají, což činí problémy s dodržením výměry půdních bloků. Firmy, které jsou na čistění občasně najímány, jsou vybírány na základě soutěže (nejlevnější nabídka), nemají s čistěním žádné zkušenosti, a proto často poničí a ucpou drenáže. Voda následně nemá kam odtékat a tvoří se louže na polích. Problém je také s uložením sedimentů, které údajně obsahují vyšší obsah škodlivých látek, což je jedním z hlavních důvodů, proč se bahno z potoků a řek nebagruje a nevyváží.

Pěstitelé požadují vyčlenění finančních prostředků na údržbu vodních toků a meliorace. Navrhujeme, aby bylo pravidelné provádění údržby malých vodních toků za úplatu nabídnuto pěstitelům, kteří velice dobře znají místní podmínky (vyústění odvodňovacích kanálů atd.) a mají sami zájem, aby systém odvodnění fungoval a pole nebyla zaplavována. Na tyto práce by pěstitelé mohli využít své zaměstnance v době mimo vegetačního období, což by jim uhradilo mzdové náklady v době, kdy se nemohou provádět polní práce.

Zanedbaná údržba vodních toků se v posledních letech projevuje častým výskytem záplav a páchá obrovské škody na porostech a majetku nejen pěstitelů zeleniny. Jestliže bude laxní přístup správců vodních toků pokračovat, pěstitelé jsou připraveni podat žalobu s žádostí o náhradu škody na jednotlivá povodí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3