INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kritický nedostatek kvalifikovaných pracovních sil zavedl české podnikatele také do Vietnamu, kde kromě nových obchodních partnerů hledají pro své výrobní provozy i nové zaměstnance. Potvrdil to viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář, který vede podnikatelskou delegaci dvacítky firem doprovázející předsedu Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha na pracovní návštěvě Vietnamu.

Během podnikatelského fóra zorganizovaného ve spolupráci s Vietnamskou obchodní a průmyslovou komorou a Velvyslanectvím ČR v Hanoji se čeští podnikatelé setkali s 80 vietnamskými firmami. Jednali s nimi o partnerství v oborech jako potravinářství, chemický a farmaceutický průmysl, zdravotnictví, ale i v tradičním strojírenství. Zástupci českých firem se poohlíželi ale také po vietnamských pracovnících nejen pro výrobní provozy v Česku.

 

„Vidím tuto návštěvu jako další krok k restartu české přítomnosti na vietnamském trhu. Bohužel se ukazuje, že jsme jako Česká republika zcela nedostatečně vytěžili příležitost v podobě celé generace Vietnamců, kteří hovoří česky, protože u nás pracovali nebo studovali. Česko tu stále má dobré jméno, i když spíše u starší generace. České firmy musí oživit českou stopu ve Vietnamu a využít třeba právě dvousettisícovou komunitu česky hovořících Vietnamců. Ti mohou zmíněnému restartu pomoci,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář.

 

Podle Mináře potřebuje Česká republika ve Vietnamu dobré příklady partnerství a úspěšné spolupráce českých firem a jejich vietnamských protějšků, i když jako všude jinde je na místě obezřetnost a trpělivost. Tyto vlastnosti jsou podle něj nejen v Asii klíčové pro budování dlouhodobého vztahu mezi podnikateli. „K tomu je potřeba mít i jednotnou pozitivní prezentaci České republiky v zahraničí,“ upozorňuje Minář na nedostatek České republiky, se kterým se potýká na všech misích.

 

Během právě probíhající mise se zaměřil na zcela aktuální téma, kterým je řešení problému s kritickým nedostatkem pracovních sil na českém trhu práce, například generální ředitel Miroslav Mühlböck ze společnosti Monto Automotive Group, s.r.o. „Naše obchodní jednání jsme vedli s místními firmami, které se specializují na přípravu kvalifikovaných pracovníků, jejich jazykové vzdělávání a na jejich budoucí uplatnění v zahraničí. Navštívili jsme odborné vzdělávací středisko přímo v Hanoji a měli jsme možnost in-site vidět, jak výborně zde ve Vietnamu toto téma místní organizace uchopily a jak široce spolupracují se zákazníky mimo Evropu, ale už i v rámci ní,“ uvedl Mühlböck.

 

Česká republika podle něj stojí v této otázce poněkud stranou. „Na vině jsou především komplikace se získáváním pracovních víz pro vietnamské pracovníky. Já osobně bych si dovolil apelovat na českou vládu, aby tento přístup velmi rychle změnila. Já i kolegové z koncernu Faurecia Automotive bychom po zkušenosti, kterou jsme zde učinili, zahájili nejraději ještě dnes nábor pracovních sil, které tak zoufale potřebujeme a kterých se nám u nás nedostává. Budu pevně doufat, že si tento apel najde svou cestu k těm, kteří v těchto záležitostech rozhodují, tedy především ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo vnitra,“ dodal.

 

Podnikatelé se ve Vietnamu soustředí zejména na hledání nových obchodních partnerů. První výsledky jednání, které nachystala Hospodářská komora České republiky se svými partnery ve Vietnamu, vypadají slibně. „Vzhledem k našim minulým aktivitám ve Vietnamu jsme se rozhodli zúčastnit této mise a hned první jednání ukázalo očekávaný zájem o zařízení pro monitoring leteckého provozu, a to zejména ADS-B systému,“ potvrdil obchodní ředitel Jan Köhler ze společnosti T-CZ, a.s., která se zaměřuje na vývoj a výrobu základnových a vozidlových radiostanic a jejich konfiguraci do radiových sítí a také na dodávky přehledových a přistávacích radarových systémů na klíč či modernizaci letištních radiolokátorů.

 

Podobně hovoří také místopředseda představenstva společnosti specializující se na výrobu pečených masových sekaných RAVY CZ, a.s. Ivo Najman: „Na podnikatelském fóru nás kontaktoval masokombinát Duc Viet Foods, který již o nás měl informaci od vietnamské komunity v Česku a věděl o našich úspěších v Asii. Dohodli jsme se v první fázi na dovozu našich masných výrobků do Vietnamu, mají eminentní zájem v druhé fázi vytvořit s námi společný podnik,“ uvedl Najman.

 

Zájem o spolupráci s českými podnikateli ze strany vietnamských firem je zřejmý i v oblasti farmacie a zdravotnictví. „Jsme příjemně překvapeni zájmem vietnamských partnerů o náš obor. Na podnikatelském fóru jsme potkali prezidenta vietnamské Asociace malých a středních firem působící v také České republice. Zastupuje mj. skupinu firem z farmacie a zdravotnictví, které mohou využívat náš softwarový systém a registrovat své výrobky, zejména potravinové doplňky na jednotném trhu EU. Zaznamenali jsme také zájem o náš projekt PDK Lexikonu, což bychom mohli nazvat Googlem a Wikipedií pro zdravotnictví,“ vysvětluje generální ředitel společnosti PharmData, s.r.o. Josef Šimáček. Firma se věnuje správě farmaceutických a zdravotnických dat.

 

Podnikatelská mise Hospodářské komory České republiky konaná ve dnech 14. až 20. listopadu ve Vietnamu byla zahájena v Hanoji a pokračuje v Danangu, pátém největším městem země, které nabízí příležitosti pro české firmy především ve strojírenství, ale i v obchodu, a to díky svému přístavu. Zakončena bude v Ho Či Minově Městě.

 

Podnikatelská mise se koná poté, co podnikatelé na konci září navštívili Mongolsko, další podobnou akcí do Asie bude podnikatelská mise doprovázející premiéra ČR Bohuslava Sobotku do Číny ve dnech 22. až 27. listopadu 2015.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3