INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

platfomaPři příležitosti ročního fungování Platformy pro reformulace při ČTPP její členové zhodnotili, co se za rok fungování Platformy podařilo „vylepšit“ ve složení potravin na českém trhu, jaký význam mají tyto změny pro zdraví a jakým směrem se mohou dále ubírat.

Zprávy o pokrocích dosažených v oblasti změn složení potravin přivítala i hlavní hygienička, Mgr. Eva Gottvaldová, která zdůraznila otázku zvýšení dostupnosti „reformulovaných“ produktů spotřebitelům v kontextu veřejného zdraví a opatření zaměřených na zlepšení stravovacích návyků a prevenci nemocí spojených s nadměrnou tělesnou hmotností, kdy jedním z cílů je spotřebitelům usnadnit výběr pro jejich zdraví vhodných potravin.

Potravinářská komora ČR v reakci na sílící evropské i lokální snahy o zlepšení struktury potravin založila koncem roku 2016 Platformu pro reformulace (dále jen „PPR“), která navazuje na již léta fungující aktivity potravinářského průmyslu v oblasti zdravého životního stylu. Od svého vzniku se PPR snaží vytvořit odborné fórum, v rámci kterého by členové mohli nejen diskutovat nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi, ale hlavně nastavili závazky snížení obsahu cukru, soli, transmastných kyselin (dále jen „TFA“) a nasycených mastných kyselin ve výrobcích, které uvádějí na český trh. Neméně významným úkolem PPR je ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými odbornými institucemi vzdělávat veřejnost a také sdílet zkušenosti s reformacemi mezi členy PPR a celého potravinářského průmyslu.

Rok činnosti PPR přinesl řadu významných úspěchů jak v oblasti konkrétních reformulací, tak v oblasti vzdělávání a publikační činnosti. PPR začala s vydáváním souhrnných publikací o hlavních živinách – již vyšla sůl a cukr a připravuje se publikace k tukům (které budou doplněny také komplexní publikací věnované správnému stravování) - a byla spuštěna nová webová stránka www.reformulace.cz. Také proběhl odborný seminář k problematice TFA, na kterém se výrobci navzájem informovali o procesu dobrovolného snižování TFA v potravinách.

PPR se dále soustředila na vytvoření možnosti pro výrobce upozornit spotřebitele na vylepšení receptury i při nesplnění zákonných limitů pro takovou komunikaci daných nařízením o výživových a zdravotních tvrzeních. Toto nařízení umožňuje výrobcům komunikovat snížení určitých živin až při dosažení limitu snížení 30 %. Taková úprava receptury je však v praxi nerealistická, protože tak razantní snížení by spotřebitel neakceptoval. Proto výrobci spíše přistupují k postupnému snižování množství živin, což však nemohou uvádět ani na obalu výrobku, ani v dalších materiálech (weby, infolinky, propagační letáky, atd.). To samozřejmě výrobce od inovací a reformulací odrazuje. PPR si proto dala za cíl najít způsob, jakým by výrobci mohli legálně spotřebitele upozornit na vylepšené složení výrobku. V rámci čtvrtého ročníku soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek“ proto byla vytvořena a vyhlášena nová kategorie „Reformulace roku“. Výrobek oceněný v této soutěži pak může používat buď slovní označení „Reformulace roku“ nebo přímo logo Reformulace roku, které umožní upozornit spotřebitele na výrobky s vylepšeným složením.

Na dnešní výroční konferenci, která proběhla pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky a ministra zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslava Ludvíka, MBA, výrobci představili úspěchy ve snižování obsahu cukru, soli a TFA ve výrobcích určených pro českého spotřebitele. Nejdříve vystoupila předsedkyně Svazu minerálních vod Ing. Jana Ježková s informacemi o tom, jak členové Svazu proaktivně přizpůsobují vlastnosti svého potrfolia požadavkům spotřebitelů a

očekáváním spojeným se zdravým životním stylem. Díky reformulacím v rámci portfolia ochucených minerálních vod se výrobcům v letech 2012 až 2016 podařilo snížit obsah cukru o neuvěřitelných 1124,6 tun, což představuje pokles o 10,76 % oproti roku 2012.

Příspěvek Ing. Jana Katiny z Českého svazu zpracovatelů masa přiblížil možnosti snižování obsahu soli v masných výrobcích, demonstroval postupné snižování obsahu soli v těchto výrobcích za posledních sedm let a nastínil možnosti budoucího vývoje v oblasti zlepšování složení.

Následně vystoupila společnost NESTLÉ Česko s.r.o. s globálním závazkem snižování cukru, soli, nasycených mastných kyselin a TFA a detailní popisem odstranění „přidaných“ TFA z čokoládových a nečokoládových cukrovinek vyráběných v České republice. Prezentace výrobců uzavřela společnost MONDELEZ Europe Services GmbH s informacemi o globálním závazku celosvětově snížit obsah TFA do konce roku 2018 a pak účastníky seznámila s procesem reformulace výrobků Opavia s důrazem na reformulaci Tatranek, která proběhla už v roce 2008.

O Pl atformě pro reformulace 

Platforma pro reformulace (PPR) byla založena na podzim roku 2016. Jejím cílem je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi v rámci které mohou členové PPR nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy do r. 2020; monitorovat a reportovat dosažené výsledky; a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci a ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3