INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

aaa kopie

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) jednoznačně odmítá, že by současná cena másla byla způsobena vysokými maržemi obchodníků. Důvody je nutno hledat v nedostatku mléčného tuku a ve zvýšené poptávce po másle i mimo evropské státy, především v Číně.

„Svaz si vyžádal od velkých obchodních řetězců, které jsou jeho členy, údaje týkající se marží právě na máslo. Z jednotlivých vyjádření vyplynulo, že se výše marží pohybuje od 8 do 20 procent, v průměru je to tedy 14 procent. V případě vysoké ceny másla jde o určitý výkyv komodity, který je ovlivněn poptávkou a nabídkou i celosvětovým vývojem. Ostatně cenu másla i marží obchodníků šetřilo již v květnu ministerstvo financí a k žádnému nestandardnímu zjištění nedospělo,“ uvedla Marta Nováková, prezidentka SOCR ČR.
Ohledně cen másla získal SOCR ČR na vyžádání rovněž data z Českého statistického úřadu. Z nich vyplývá, že se v Česku za první pololetí roku 2017 vyrobilo méně másla v porovnání se stejným obdobím roku 2016. Tento fakt stejně jako rostoucí spotřeba másla na obyvatele nebo nižší zásoby bezpochyby představují podstatný tlak na jeho cenu. „Spotřeba másla v Česku se vykrývá i dovozem. Nejvíce másla, téměř 41 procent, pochází z Německa, tedy ze země, kde je růst jeho ceny vůbec nejvyšší v Evropské unii,“ připomněla M. Nováková.

Podle Svazu by do vývoje cen másla neměla zasahovat česká vláda. „Domníváme se, že postoj premiéra je poměrně nestandardní, protože cena másla stoupá po celé Evropě a podle nás jde o určitý populistický krok v předvolebním období. Jestliže bychom chtěli hledat nějakého viníka, tak to rozhodně nejsou obchodníci, ale dotační politika Evropské unie,“ konstatovala M. Nováková.

Velkou měrou ke zvýšení poptávky po másle přispívá podle Svazu i současný mediální zájem o tuto problematiku. Čeští kupující se snaží předzásobit z obavy, že by máslo mohlo být ještě dražší, případně by ho v předvánočním období mohl být nedostatek.
Podle názoru Svazu může cena másla do konce roku ještě růst, pak by mohlo dojít k jejímu pozvolnému snižování. V podobném duchu se vyjádřili také mnozí ekonomičtí experti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3