INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

vietDne 27. února jsme obdrželi odpověď premiéra ČR Ing. Andreje Babiše na naši žádost zlepšení vydávání víz pro pracovníky z Vietnamu, ze které vyplývá, že MZV ČR nemá zájem odstranit stávající hrubé nedostatky a tedy nemá zájem ani o kvalifikované pracovníky z Vietnamu.

A to v situaci, kdy na našem trhu práce chybí přes 200 tisíc pracovníků. Nábor pracovníků na Ukrajině, Filipínách nebo v Mongolsku stávající nedostatek kvalifikovaných pracovníků u nás nevyřeší. Pomoci může Vietnam, kde jsou kvalifikovaní svářeči, obráběči kovů, zámečníci i další profese a který oficiálně vysílá své kvalifikované a řádně přezkoušené pracovníky do 40 zemí a náš pilotní zkušební projekt podporuje.

Nedávno vysílaný  pořad Českého rozhlasu Plus (redaktor Lubomír Smatana) dokázal z výpovědí do ČR dovezených vietnamských pracovníků, že mafie, která vybírá ve Vietnamu úplatek 15 000 USD od jednoho pracovníka, zřejmě našemu MZV ČR ani vládě ČR nevadí. Takto dovezení Vietnamci do ČR, kteří na našem konzulátu v Hanoji obdrželi pracovní vízum, i když vůbec neumí česky, si za dva roky práce u nás nemohou na úplatek, který poskytli svým vietnamským zprostředkovatelům, nikdy vydělat. Jak uvedli v reportáži Českého rozhlasu Plus, dostávají mzdu ve výši 65,- Kč za hodinu. Přitom na sehnání úplatku 15 000 USD často zadlužili své rodiny ve Vietnamu. Jejich rodinní příslušníci si peníze na úplatek pro zprostředkovatele vypůjčili od bank a za splacení půjčky ručí svými byty nebo domky.

Přitom vietnamské ministerstvo práce a sociálních věcí již v červenci 2016 písemně potvrdilo, že má zájem legálně vysílat své kvalifikované pracovníky do ČR a já jsem toto písemné potvrzení předal vládě ČR a osobně i MZV ČR. Tím by odpadla dosavadní obrovská korupce při nabízení práce v ČR, praktikovaná různými zprostředkovateli ve Vietnamu.

V roce 2005 jsem řídil výstavbu vietnamské továrny na výrobu biohnojiv v Hai Duong na základě dodávky české technologie za 21 milionů Kč a poznal jsem v praxi vynikající kvalifikované vietnamské svářeče, zámečníky, montéry ocelových konstrukcí i zedníky. Protože dosavadní stav vydávání pracovních víz na našem konzulátu v Hanoji je neúnosný a špatný, budeme i nadále veřejně bojovat za zlepšení vízové politiky ČR ve Vietnamu, ku prospěchu našich výrobců a ekonomiky ČR.

Marcel Winter
Čestný předseda a tiskový mluvčí Česko-vietnamské společnosti
www.cvs-praha.cz 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3