INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

důmOblast cestovního ruchu má šanci získat do roku 2021 podporu až dvě miliardy korun, a to zejména na rekonstrukce vybydlených a chátrajících objektů. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se aktivně přičinil o zrušení zákazu podpory pro oblast cestovního ruchu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

„Cestovní ruch byl jako takový vyňat z podpory programu OP PIK, což znamenalo celkové zastavení dotací do této oblasti. Důvodem se stal celkový/ všeobecně negativní pohled evropských institucí na to, jak se finanční prostředky v ČR využívaly,“ uvedla Alexandra Rudyšarová, generální ředitelka SOCR ČR, a dodala: „Finance se používaly například na výstavbu golfových hřišť, wellness center nebo na rekonstrukce pětihvězdičkových hotelů. Nepříznivé hodnocení využití fondů na tyto aktivity zapříčinilo, že Evropská komise rozhodla podporu cestovního ruchu zastavit.“

Tento zákaz Evropská komise svým rozhodnutím o schválení změny operačního programu nyní zrušila. Na prosazení ukončení tohoto zákazu se významnou měrou podílel právě SOCR ČR. „Nechali jsme zpracovat analýzu lokalit s potenciálním rozvojem cestovního ruchu se zaměřením na udržitelný rozvoj. Ekonomické a sociální závěry a z nich vyplývající doporučení navrhl v analýze Tomáš Lebeda a jeho tým z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,“ konstatovala A. Rudyšarová.

Cestovní ruch je významným hospodářským odvětvím, který dosahuje až 3 % HDP a významnou měrou se podílí na zaměstnanosti v ČR. Vzhledem k postupujícímu procesu digitalizace a robotizace v průmyslu a zemědělství se dá do budoucna očekávat další nárůst významu sektoru služeb.
„Česká republika má geografické i kulturní podmínky na to, aby se podíl cestovního ruchu na HDP zvýšil do deseti let ze současných tří na šest procent. Navíc jsme země, v níž se turisté nemusejí obávat o svoji bezpečnost,“ připomněla A. Rudyšarová s tím, že například v Rakousku dosahuje podíl cestovního ruchu na HDP až 11 %.

Důležitá je také podpora specifických regionů, které mají předpoklady pro podnikání v cestovním ruchu, nicméně se potýkají s nejrůznějšími problémy, jako třeba se špatnou dopravní obslužností. Právě tam je podle Svazu podnikatele zapotřebí motivovat.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3