INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kor1 kopieKomora daňových poradců zásadně nesouhlasí s návrhem zákona o ochraně oznamovatelů korupce. Nová pravidla nepovedou k zabránění korupčního jednání, ale pouze ke zvýšení administrativy pro zaměstnavatele a ke vzniku nových úřednických míst. Návrh se navíc dostává do konfliktu se zákonnou povinností daňových poradců a jejich zaměstnanců mlčet o klientských záležitostech.

Podle Komory není základním nástrojem boje proti korupci ochrana oznamovatelů, ale jasná a transparentní pravidla, jejichž dodržování je ze strany orgánů veřejné moci kontrolováno a vymáháno. Návrh zákona je nedomyšlený a nedopracovaný. Přinese pouze zbytečné zvýšení administrativní zátěže a nabobtnávání státní správy bez toho, že by bylo dosaženo zamýšleného cíle.

Martin Kopecký, člen Prezidia KDP ČR, k tomu říká: „Návrh na jednu stranu chrání oznamovatele nejen korupčního jednání, ale všech trestných činů a přestupků, na druhé straně neřeší konflikt mezi nově navrhovaným právem zaměstnance daňového poradce být chráněn při oznámení podezření z trestného činu nebo přestupku zaměstnavatele, a jeho povinností mlčet o klientských záležitostech,   kterých se v rámci zaměstnání dozvěděl. Zákonná povinnost k mlčenlivosti totiž není ochrana daňového poradce, ale jeho klienta a je i v zájmu státu i celé společnosti.“ Oslabení zákonné mlčenlivosti povede k oslabení důvěry mezi klienty a daňovými poradci a ostatními osobami se zákonnou povinností k mlčenlivosti a může způsobit přesun těchto osob do šedé či černé ekonomiky. Návrh zákona tak de facto může způsobit opak toho co je jím zamýšleno. Navíc i pro tyto profese již platí obecná povinnost překazit a oznámit vybrané trestné činy uvedené v trestním zákoníku.

Jiří Nesrovnal, člen Prezidia KDP ČR a vedoucí Sekce daň z příjmů právnických osob, dodává: „Komora nepovažuje za koncepční a efektivní zřízení dalšího úřadu, kterému by se oznámení měla podávat. Budou vznikat konfliktní a nejednoznačné situace v řízeních o podaných oznámeních a míře ochrany oznamovatelů. Navíc zákon neřeší situace, které jsou ekonomickou korupcí, ale nemají charakter trestného činu nebo přestupku, což může být korupce při tvorbě legislativy nebo jednání v rámci nekalé soutěže mezi podnikateli.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3