INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

mp1Udržitelný růst. Hlavní téma neformálního pracovního setkání Rady Evropské unie pro konkurenceschopnost, kterou tvoří ministři hospodářství členských zemí. Dva dny jednala ve finských Helsinkách, hlavním městě stávajícího předsednictví v Radě EU.

Finsko klade důraz na propojování různých evropských politik. Správně uchopené propojování sektorů zboží a služeb může být podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka velkou příležitostí.

Oblasti, které spolu úzce souvisejí a je vhodné je propojovat, jsou vnitřní trh, průmyslová nebo energeticko-klimatická politika či ochrana hospodářské soutěže. "Při posílení konkurenceschopnosti Evropské unie hraje klíčovou roli několik faktorů. Udržení průmyslu, volný pohyb služeb, podpora malých a středních podniků nikoliv přes dotace, ale přes snížení byrokracie, posílení mobility studentů či společný výzkum s otevřeným přístupem k datům," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Právě řešení, která udrží konkurenceschopnost Evropské unie a povedou k evropskému hospodářskému růstu, jsou cílem finského předsednictví v Radě. "V dnešní ekonomice už není možné oddělovat zboží a služby. Služby, které souvisejí s prodejem zboží, totiž výrazně ovlivňují výslednou cenu zboží. Proto je třeba v rámci Evropské unie společně zapracovat právě na dobudování vnitřního evropského trhu v oblasti služeb," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: "Pokud se servitizace, tedy propojování sektorů zboží a služeb, správně uchopí, je velkou příležitostí. Nezbytné přitom je odstranit překážky na vnitřním trhu služeb, které tvrdě dopadají zejména na malé a střední podniky."

Ministři diskutovali také o udržitelném růstu v souvislosti s energeticko-klimatickou politikou. "Abychom dosáhli klimatickou neutralitu, potřebujeme silnou nejen ekonomickou, ale také technologickou základnu. Musíme si zachovat konkurenceschopnost, jinak našich klimatických cílů nedosáhneme," zdůrazňuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Předpokladem, jak toho dosáhnout, jsou podle České republiky například větší investice do výzkumu a vývoje v rámci nového Víceletého finančního rámce EU. Evropský energeticko-klimatický rámec přitom musí respektovat fakt, že různé evropské země mají rozdílnou startovací pozici a geografické podmínky. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zároveň připomíná, že samotné Finsko, kde Rada jednala, je pro Českou republiku velkou inspirací. A to jak v oblasti vzdělávání, tak inovací. Co se týče vnitřního trhu, pro ČR i pro Finsko jde o strategickou globální výhodu, 85 % českého exportu míří právě na vnitřní trh. "Česká republika patří mezi nejotevřenější ekonomiky na světě a v Evropské unii patříme v této oblasti mezi nejvýraznější vyjednavače," zdůrazňuje Karel Havlíček.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3