Vznik nové webové stránky www.potravinynapranyri.cz uvítala i Potravinářská komora ČR. K hodnocení a zveřejňování výsledků kontrol má však výhrady a navrhuje řadu zlepšení. Na výrobce totiž vrhá špatné světlo v případech, kdy vadu zboží způsobil prodejce a nikoli dodavatel.
V otevřeném dopise vládě ČR požadovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) jménem svých členů, aby se odborné vzdělávání více přiblížilo praxi, podobně jako je tomu v německém duálním systému odborného vzdělávání. Premiér Nečas ve své odpovědi ČNOPK nabídl, aby vyslala svého zástupce do odborné skupiny Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Tato skupina bude připravovat opatření pro zlepšení kvality odborného vzdělávání. ČNOPK se kromě toho bude dále zasazovat o užší spolupráci firem a vzdělávacích institucí.
Agrární komora České republiky nesouhlasí se stanoviskem ministra zemědělství ČR Petra Bendla nepodpořit společný evropský fond pro řízení rizik a krizí pro farmáře postižené přírodními pohromami a ztrátou produkce.
O prožitek z dovolené z důvodu krachu CK ročně přichází několik tisíc klientů. Letos ohlásily úpadek hned tři cestovní kanceláře již v prvním prázdninovém týdnu. Z velké části dopad krachu CK na klienta zmírní správně sjednané pojištění pro případ úpadku CK.
Mezinárodní družstevní svaz slavil Mezinárodní družstevní den poprvé 7. července v roce 1923. V současné době probíhají v úzké součinnosti s OSN oslavy Mezinárodního roku družstev. Každý rok je Mezinárodní družstevní den zasvěcen jinému tématu. V roce 2011 byl věnován problematice mládeže v družstevním hnutí a mottem roku bylo heslo "Mládež, budoucnost družstevního podniku", zatímco v roce 2010 byla tématem dne pozice žen v družstevnictví, což bylo vyjádřeno sloganem „Družstevní podnik posiluje postavení žen". Letošní Mezinárodní družstevní den byl ve znamení Mezinárodního roku družstev a jeho orientaci vyjádřil slogan: "Družstva budují lepší svět".
Zhruba 500 stolů nebo 1500 židlí se dá vyrobit ze 120 klád, které poplují v červenci po Vltavě a Labi svázané do tradičního voru. Poslední plavení dřeva po Vltavě se uskutečnilo v roce 1960. Lesnicko-dřevařská firma LESS se rozhodla u příležitosti 20. let své existence uspořádat voroplavbu podle autentické, několik set let staré technologie.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...