Novela zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, která nabyla účinnost 1. července t. r., především rozšiřuje pravomoc arbitra na řešení sporů mezi poskytovateli či zprostředkovateli spotřebitelských úvěrů a spotřebiteli. Společnosti sdružené v ČLFA vítají toto rozšíření možností mimosoudního řešení sporů ze spotřebitelských úvěrů. Klienti finančních institucí získali novelou další možnost, jak se rychle, jednoduše a zdarma domoci oprávněných nároků ze smluv o spotřebitelském úvěru.
AK ČR se připojuje k aktivitám vyvolaným a zastřešeným Sdružením místních samospráv ČR a Spolkem pro obnovu venkova ČR, jejichž cílem je podpora návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní směřujícího ke zmírnění stávajících neodůvodněných rozdílů v příjmech samospráv a diskriminaci obcí a měst do 150 tis. obyvatel.
Podle informací Potravinářské komory ČR se znovu objevuje snaha klasifikovat naprosto zavádějícím způsobem potraviny, které obsahují a které neobsahují přídatné látky. Tyto aktivity jsou ale spíše ke škodě spotřebitele a mohly by vnést výrazný zmatek do stávajícího označování potravin.
Jízdní vlastnosti a komfort elektromobilu značky Peugeot iOn má ode dneška možnost otestovat Hospodářská komora České republiky. Elektrický vůz bude mít zapůjčený ve zkušebním provozu do konce tohoto roku od Skupiny ČEZ.
Na půdě Hospodářské komory ČR v Praze bylo ve čtvrtek 8.9. 2011 ustaveno Národní mnohostranné fórum ČR pro elektronickou fakturaci. Fórum vzniklo jako reakce na snahy Evropské unie podpořit a urychlit harmonizaci v oblasti elektronické fakturace, tj. odstranit bariéry bránící efektivnějším přeshraničním obchodním vztahům v rámci Evropského hospodářského prostoru.
Dalších téměř 350 výrobků může od konce srpna nosit logo Ćeský výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR. Z rukou prezidenta ČR Václava Klause, ministra zemědělství Ivana Fuksy a prezidenta PK ČR Miroslava Tomana převzali certifikáty na slavnostním zahájení výstavy Země živitelka zástupci pěti potravinářských společností.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...