V České republice je v současnosti v provozu zhruba sto padesát bioplynových stanic. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR do budoucna počítá s provozem maximálně 360 těchto zařízení, podle odborníků je to však stále velmi málo. Daných zařízení pro výrobu tepla a elektrické energie z obnovitelných zdrojů by totiž v tuzemsku mohlo fungovat až třikrát více.
Hospodářská komora České republiky zveřejňuje zásadní analytický materiál „Stav podnikatelského prostředí v dopravě v ČR", který zpracovala Dopravní sekce Hospodářské komory. Jde vůbec o první obdobný dokument, který v českém podnikatelském prostředí vznikl.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) spolu s Mezinárodní obchodní komorou v ČR (ICC ČR), ICT Unií, a Hospodářskou komorou ČR vyzvaly dnes členy vlády, poslance a senátory Parlamentu České republiky, aby v zájmu omezení daňových úniků, zajištění transparentnosti veřejných zakázek a veřejných výdajů a odstranění nadměrné byrokracie neprodleně zákonem uložili povinnost odeslat související účetní záznamy v elektronické podobě.
Lidé na internetu nakupují především oblečení, elektroniku, vstupenky nebo kosmetiku. Vyplývá to z výzkumu společnosti Aspectio Research. Jeho výsledky dnes v rámci konference Zásilkový obchod & e-shopy pořádané Asociací direct marketingu a zásilkového obchodu (ADMAZ) přednesla ředitelka výzkumu Aspectio Research Lenka Harmon. Průměrná útrata na internetu za posledních šest měsíců se přitom pohybovala v tisících korun. Nejvyšší byla ve skupině od 35 do 44 let, a to 12.174 korun.
Do jaké míry ovlivňuje samostatná koruna byznys českých firem a jak se podniky dívají na případné zavedení přijetí eura Českou republikou? To jsou témata aktuálního průzkumu, který mezi svými členskými firmami v těchto dnech uskutečnila Hospodářská komora České republiky. Do průzkumu se zapojilo celkem 906 členských firem ze všech regionů a všech velikostí, včetně OSVČ.
Napětí mezi českými zemědělci vrcholí a po rozhodujícím jednání v Bruselu o budoucnosti společné zemědělské politiky v EU nemají jasno v tom, zda se od roku 2013 dokonce rozdílný přístup v dotacích mezi starými a novými zeměmi EU neprohloubí. Přitom právě tento rok měl být příslibem spravedlivého narovnání dosud rozdílných podpor plynoucích na farmy bývalé EU 15 a k nově přistoupivším zemím.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...