Startuje již 21. ročník komunikační soutěže v Česku Zlatý středník, která počty přihlášek dominuje na českém trhu. Přihlašovatelé komunikačních projektů a firemních médií se mohou i letos utkat ve 20 hlavních a 9 oborových kategoriích. Pro Slovensko se navíc soutěž otevírá již počtvrté. Od dnešního dne až do 31. ledna mohou přihlašovatelé využít zvýhodněné „early birds“ registrace. Vítěze vyhlásí pořádající PR Klub v září.
Výzva k iniciativě Design Credits, která je součástí komponenty Národního plánu obnovy Ministerstva kultury České republiky, nabízí dotaci podnikům orientovaným na průmyslovou či řemeslnou výrobu až do výše 200 tisíc korun.
Z deseti na 50 kW se zvýší limit výkonu pro menší obnovitelné zdroje včetně solárních elektráren, od kterého musejí majitelé žádat o licenci na výrobu elektřiny. Senát dnes schválil novelu Ministerstva průmyslu a obchodu, která zjednodušuje povolovací řízení pro menší obnovitelné zdroje. Novela nyní čeká na podpis prezidenta republiky.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vybralo přes dvě desítky projektů, které podpoří v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Mezi obce rozdělí částku přesahující 500 milionů korun z Národního plánu obnovy a přidá dalších 50 milionů ze státního rozpočtu.
Lepší ochrana spotřebitelů v řadě oblastí. Očekávaná novela zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku nabývá účinnosti už zítra 6. ledna 2023. Zvyšuje se mimo jiné ochrana zranitelné skupiny zákazníků při uzavírání smluv po telefonu, při nevyžádaném „podomním“ prodeji nebo v rámci organizovaných prodejních akcí.
Vláda schválila nařízení, které stanovuje kompenzační mechanismus u zastropovaných cen energií. Kompenzace bude vyplácet operátor trhu (OTE), detaily úhrady prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku stanovila vláda tímto nařízením.Náklady kompenzací jsou závislé na aktuálním vývoji tržních cen elektřiny a plynu a také na celkové spotřeběenergií.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...