Vláda projedná nařízení Ministerstva průmyslu a obchodu, které stanovuje zastropování cen i pro velké podniky. Pro ty budou platit od 1. 1. 2023 do konce příštího roku stejné ceny, jaké kabinet již dříve nastavil pro domácnosti a malé a střední firmy.
Mnoho podnikatelů nehledí do roku 2023 s optimismem. S velkou pravděpodobností budeme svědky největšího propouštění od hospodářské krize, která se na zaměstnanosti v Česku nejvíce podepsala v roce 2013. Může se ale stát, že některé profese už nebudou k mání. Přesto odborníci včetně Ing. Jiřího Jemelky, MBA ze společnosti JPF Czech doporučují, aby v tomto ohledu zaměstnavatelé nedělali unáhlené kroky. V komentáři přibližuje, jak postupovat.
V rámci českého předsednictví uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Evropskou komisí konferenci k 30. výročí vnitřního trhu. Vystupující diskutovali zejména o budoucí perspektivě jednotného trhu v kontextu současných krizí a také, jak mohou malé a střední podniky z vnitřního trhu nejvíce těžit.
Přestože vysoká inflace dopadá na firmy i domácnosti, letos český HDP ještě nezanedbatelně vzroste, a to i přes vysoké náklady na energie. Příští rok však bude ekonomika stagnovat a zastaví se průmysl, který obvykle bývá jejím tahounem.
Ministři jednali na Radě pro konkurenceschopnost (část vnitřní trh a průmysl) v Bruselu, kde schválili obecný přístup k návrhu nařízení aktu o čipech, návrhu nařízení o ochraně zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků a návrhu nařízení o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti.
Každý z nás rád zajde do restaurace nebo pravé české hospody na oběd s přáteli či svými nejbližšími. Ochutnat nějakou specialitku, odpočinout si, maličko zalenošit, dovědět se, jak se komu daří či zda jeho oblíbené místo stále nabízí vynikající bažantí vývar nebo pečené vepřové koleno. Pravdou je, že ceny na jídelním lístku nabírají vzestupnou tendenci, že takřka každé stravovací zařízení zápasí s nedostatkem kuchařů, číšníků i pomocných sil a že ne všem majitelům jde podnikání podle představ. Trápí to nejen je, od šéfů hotelů, penzionů až po provozovatele kavárničky nebo cukrárny, ale také Asociaci kuchařů a cukrářů ČR. Ta se snaží oboru pomoci, kde to jen jde. Motivovat mladou generaci, ukázat krásu i smysl života v kuchyni, pochopit jeho užitečnost, potřebnost. O tom, jak hodnotí aktivity letošního roku, ale rovněž o vyhlídkách odvětví, jsem hovořila s jejím manažerem Tomášem Poppem:
Také se snažíte dobře hospodařit s každou minutou? Je to někdy to jediné, co člověku zbývá k tomu, aby byl stále aktivní, aby stihl využít hodně z toho, co mu život nabízí. A aby rovněž oplácel v tom nejlepším slova smyslu těm, kteří si to zaslouží. Nechci být patetická, a už vůbec ne škarohlíd a remcal, ale stále častěji přemýšlím o tom, jestli to všechno snažení má vůbec cenu. Jestli má smysl podnikat, odvádět daně, být laskavý, vstřícný, zodpovědný člověk. Všechno může rázem pokazit třeba městská hromadná doprava. Bydlím v Praze a z jednoho místa se snažím jezdit víc než 30 let do centra. Škoda, že jsem si nevedla přehled o všech těch zpožděních, která mi znemožnila obchodní schůzku, včasné zahájení nejrůznějších akcí, účast na tiskových konferencích, zmeškání divadelního představení, cestu do zahraničí.
Povědomí o duševním vlastnictví, jeho významu v podnikání i celé ekonomice země, nutnosti je chránit a odpovídajícím způsobem usilovat o výhody, které nabízí, to jsou témata, která ne vždy rezonují ve strategiích firem či organizací. Je to škoda. Proto nejen Úřad průmyslového vlastnictví, ale také například IP mediační centrum Praha, zapsaný ústav, vyvíjí množství aktivit na podporu správného chápání nehmotného majetku a péče o něj. Hovořila jsem o tom s JUDr. Davidem Karabcem, MPA, LL.M., ředitelem centra a špičkovým odborníkem v tomto směru:
Pokračování ...