Podle národní kanceláře FSC® ČR, české pobočky největší mezinárodní organizace Forest Stewardship Council® (FSC®), podporující šetrné lesní hospodaření na světě, roste zájem o odpovědné využívání lesů jak ze strany firem, tak ze strany koncových zákazníků. S tímto přístupem se ztotožňuje 83 % Čechů. I přesto však ve správném přístupu k lesům v celosvětovém měřítku stále zaostáváme.
Dva miliony korun si v letošním grantovém programu „Era pomáhá regionům“ rozdělí drobné projekty z 20 mikroregionů po celé České republice. Neziskové a příspěvkové organizace mohou své projekty přihlásit až do 15. července. Tři nejzajímavější žádosti z každého regionu získají grant ve výši až 45 000 korun, mediální podporu a také nástroj, který jim umožní efektivně vybírat příspěvky od soukromých dárců.
Začíná běžný pracovní den, ale Prokopské údolí je plné manažerů. Že se jedná o lidi z kanceláří, byste však na první pohled poznali jen stěží. Oděni do pracovního oblečení se ohánějí lopatami a sekyrkami, řežou dřevo, čistí pískoviště... Účastní se totiž mezinárodního dne dobrovolnictví Give & Gain Day 2014, který v letošním roce připadl na pátek 16. května. Podle rok od roku většího zájmu firem i jejich zaměstnanců o tuto akci lze usuzovat, že pohled na dobrovolníky vypomáhající neziskovým organizacím nebude brzy ničím výjimečným.
Ve středu 21. května byli vyhlášeni vítězové letošního ročníku soutěže o nejlepší studentské nápady na společensky prospěšné podnikání Social Impact Award. Porota vybrala projekty Ke kořenům, Inteligentní záchranný modul a Rekola, ve veřejném hlasování získal největší podporu projekt Joy Ride Všechny čtyři vítězné týmy si odnesly cenu 3000 eur, poukaz na odbornou podporu (mentoring od PricewaterhouseCoopers a akcelerační program s Janem Veselým) a členství v Impact HUBu Praha.
Zkušenosti z projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ ukazují, že se nezaměstnaní chtějí dále vzdělávat, a zlepšit tak své šance na trhu práce. Doposud proběhlo téměř 6200 stáží, přičemž 40 procentům absolventů poskytovatel nabídl další spolupráci. I proto, že zájem od počátku výrazně překonává původní očekávání, připravuje se v současné době pokračování projektu.
Pětina zaměstnavatelů má již na interní komunikaci s otci daná pravidla. Nejžádanějším benefitem je časová flexibilita.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...