Evropská centrální banka se rozhodla stát na místě a vyčkávat se založenýma rukama na další vývoj v evropské ekonomice. President Draghi přiznal, že eurozóna prochází dlouhým obdobím supernízké inflace. Nižší inflace zatím ale není důvodem k další akci, a to nehledě na předešlá varování, že ECB bude na podstřelování inflačního cíle citlivá. Hlavním argumentem, proč v tuto chvíli nic nedělat, je podle Maria Draghiho vysoká nejistota ohledně vývoje v nadcházejících měsících.
V Praze byl ve čtvrtek 6. února 2014 v rámci prvního ročníku slavnostního vyhlášení cen Universum Awards zveřejněn žebříček „Top 100 IDEAL Employers“, který hodnotí společnosti působící v České republice na základě preferencí studentů českých vysokých škol a univerzit. Kromě nadnárodních gigantů zvučných jmen obsahuje seznam také nejvýznamnější domácí hráče na trhu. Hned ve dvou kategoriích (Business/Commerce a IT) zvítězila společnost Google. Mezi technickými obory vévodí Škoda Auto, v přírodních vědách výrobce léčiv Zentiva. Nejprestižnější mezi právnickými společnostmi je podle průzkumu Allen & Overy.
V návrhu novely zákona o potravinách je protlačeno (bez řádné odborné diskuse) několik povinností pro obchodníky, které jdou nad rámec pravidel EU. Navíc je obchodníkům dáváno za povinnost „označovat“ potraviny informacemi, které na jejich obalech nenajdou. Vylepovat seznam zemí s největším podílem na tržbách u vchodu do prodejny je absurdní.
Absolventi přicházející na trh práce měli vždy těžší postavení, od roku 2009 se však nezaměstnanost mladých lidí stála vážným celosvětovým problémem. Na Profesia.cz jsme proto analyzovali o jaké absolventy středních a vysokých škol je největší zájem, konkrétně jsme se zaměřili na průměrný počet zobrazení 1 životopisu z daného oboru.
Podle zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v loňském prosinci meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 18,3 % a dovoz o 16,8 %. Obchodní bilance prosince tak skončila přebytkem 9,6 mld. Kč, který byl meziročně o 4,2 mld. Kč vyšší.
Průmyslu se bude dařit i v nadcházejících měsících, což mimo jiné naznačují rostoucí hodnoty tzv. měkkých indikátorů z domova (index PMI, indikátor důvěry podnikatelů v průmyslu) i ze zahraničí (indexy PMI z evropských zemí či německý Ifo index).
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...