Hospodářská komora ČR komentovala další pokles stavebnictví v roce 2013. „Aktuální čísla potvrzující další propad stavebnictví pro nás bohužel nejsou žádným překvapením. I nadále proto Hospodářská komora České republiky volá po urychlené změně zákona o veřejných zakázkách, která musí přijít ze strany státu.
V době, kdy e-shopy tlačí kamenné obchody do kouta, hledají prodejci konkurenční výhody. Podle podledního průzkumu navštěvují zákazníci prodejny proto, že tam dostanou odbornou pomoc. Naopak jim vadí přílišná dotěrnost prodavačů.
Stavebnictví již několik let prochází krizí. V rámci hodnocené skupiny 81 stavebních společností se tržby v letech 2010 až 2012 snížily o 18,5 % na 143,3 miliard korun a zisk propadl o téměř 35 % na 3,6 miliard korun. V segmentu 69 výrobců stavebních hmot se ve stejném období tržby zvýšily o 3 % na 54,1 miliardy korun, zatímco zisk klesl o 30 % na 3,1 miliardy korun.
Výhledy českých firem na následující tři měsíce jsou mírně pesimistické. Ukazuje to Index očekávání firem, jehož hodnota se ve čtvrtém kvartálu roku 2013 propadla o téměř 18 bodů na hodnotu - 11,5 bodu. Na propadu se nepochybně podepsaly dvě události, k nimž došlo krátce před sběrem dat: překvapivě špatný výsledek prvního odhadu HDP za 3Q 2013* a znehodnocení koruny ČNB.
Devizové intervence ČNB některým potravinářům pomohly a jiným dělají velké starosti. Výrobci potravin, na které má oslabená koruna především negativní vliv, předpokládají zvyšování prodejních cen od nového roku v rozmezí 5 – 8 %.
Pravděpodobné budoucí vládní strany dnes podepsaly koaliční smlouvu, kde se zavazují podporovat snižování energetické náročnosti veřejných i soukromých budov. Snižování energetické náročnosti je podle smlouvy také důležité pro českou energetiku.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...