Listopadový výsledek běžného účtu platební bilance ČR zaostal za očekáváním, když skončil v deficitu přes 7 miliard korun. Důvodem jsou především vyšší než obvyklé dividendy vyplacené firmami pod zahraniční kontrolou v tomto měsíci.
Méně chleba, více cereálních specialit a regionálních výrobků. Tak se vyvíjí trh s pekařskými produkty. Prodej základního pečiva trvale klesá, spotřebitelé žádají čerstvost, pestrost sortimentu a nakupují menší balení či gramáž.
Co dělají zaměstnanci u svých počítačů v práci? Třetinu pracovní doby stráví na internetu brouzdáním po stránkách, které s jejich prací vůbec nesouvisí. V prosinci do toho navíc vstoupilo shánění vánočních dárků.
Pracovní neschopnost Čechů se snížila. Mnoho z nich přiznává, že místo do postele s nachlazením jdou do zaměstnání. Přechodit virózu je naprosto běžné, i když to není ze zdravotního ani kolegiálního hlediska práveš dobrý nápad.
Leasingový trh má před sebou období růstu. Značný růstový potenciál mají letos leasingové společnosti v Evropě i v České republice. Vyplývá to z ankety European Business Confidence Survey, kterou v závěru loňského roku ve spolupráci s agenturou Invigors provedla mezi svými členy Federace evropských leasingových asociací (Leaseurope). V názorech předních evropských leasingových společností na vývoj v nejbližších měsících převládá optimismus.
Kvalita, sortiment, cena - to jsou hlavní atributy vyhledávaného obchodu a nabízeného zboží. Nakupující Češi si jdou za svým, i když při tom budou překonávat určité obtíže a přijdou o část pohodlí. Vyplynulo to z nedávného průzkumu obchodních zvyklostí.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...