Po prosincovém růstu maloobchodních tržeb se ochota domácností nakupovat vrátila do zajetých kolejí spořivosti. To potvrzují i čerstvá lednová čísla. Maloobchodní tržby meziročně sice vzrostly o 1,3 %, avšak po očištění o pracovní dny poklesly o 0,5 %. Na meziročním neočištěném růstu tržeb se nejvíce podílel prodej nepotravinářského zboží a motorových vozidel, což je mimo jiné možno přičíst na vrub povánočním výprodejům.
Na úřad práce se nechce většině lidí. I přesto se však najdou pracovníci, kteří se pohybují na tenkém ledě a dlouhodobě dělají v zaměstnání řadu vědomých i nevědomých chyb. Ondřej Hlaváček, ředitel poradenské společnosti Neumann & Partners a specialista na problematiku lidských zdrojů, upozorňuje na čtveřici prohřešků, které vás mohou stát místo.
Společnost Manpower Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce" pro druhé čtvrtletí roku 2012. V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro druhé čtvrtletí 2012 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2012 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?"
V únoru míra registrované nezaměstnanosti vzrostla na 9,2 %. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o 1,4 % na 541 685 osob. Počet volných pracovních míst vzrostl o 6,4 % na 36 671.
Počet insolvenčních návrhů u firem vzrostl v únoru 2012 ve srovnání s lednem téměř o 14 %. Stejný nárůst je i u fyzických osob nepodnikatelů. Pokud přepočteme insolvence na počet dnů v měsíci, vzrostl počet insolvenčních návrhů u obou skupin dokonce o 21%. Současně se o 2,1 % zvýšil podíl živnostníků na celkovém počtu insolvenčních návrhů firem.
Letošní výsledky průzkumu Business Leaders Barometer – Jak uspět v měnícím se světě* celosvětové sítě poradenských společností KPMG potvrzují přetrvávající skepsi vrcholových manažerů v oblasti vývoje globální ekonomiky. Výrazně také narůstají jejich obavy o budoucnost eurozóny.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...