Růst mezd specialistů napříč obory, tahounem trhu pozice v IT. Největší nárůst mezd: programátoři, testeři, administrativní a HR pozice (3-5 let praxe), technicky zaměřené obchodnické pozice a obchodní pozice v FMCG (rychloobrátkové zboží), finanční účetní během prvních 2 let praxe.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se mýlí, když se domnívá, že uvolněná pracovní místa po Vietnamcích a Ukrajincích naplní naši nezaměstnaní, včetně těch tzv. nepřizpůsobivých. Díky jeho iniciativě pracovité cizince od 1.července vyženeme tím, že díky panu ministrovi Drábkovi již nedostanou pracovní povolení a budou se muset vrátit domů.
"Záměr založit českou pobočku Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (WBCSD) považuji za příkladný a správný. Nezastupitelná úloha České manažerské asociace musí vést k nalezení hospodářské vize pro současnou Českou republiku." Podnikatel a předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter těmito slovy reagoval na informaci v Prosperitě s názvem Krize již ne jako hrozba, ale jako východisko a příležitost.
Poslední metry, které zbývaly do cíle, zvládli čeští exportéři na výbornou. Obchodní bilance skončila v prosinci přebytkem 10,5 mld. korun a za celý loňský rok vykázala kladné saldo ve výši 191,4 mld. korun. Až doposud byl přitom rekordmanem rok 2009, kdy skončila bilance přebytkem 149,6 mld. korun.
Téměř čtvrtina Čechů (24 procent), kteří mají v zaměstnání přístup na internet, si pracovní dobu krátí brouzdáním po sociálních sítích. Jiné komunikační programy (např. Skype, Google talk, ICQ) využívá v pracovní době 28 procent Čechů.
Fluktuace manažerů největších českých firem klesá. Meziročně se snížila o jedenáct procentních bodů. Důvodem jsou dopady finanční krize, rostoucí nezaměstnanost a těžká situace na trhu. Ve vrcholovém managementu největších českých firem aktuálně působí čtvrtina žen a jejich počet roste. Ženy na nejvyšších manažerských pozicích přitom mění místo častěji než muži.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...