Česká republika je na tom hůř, než se čekalo Zveřejněná výkonnost české ekonomiky za první čtvrtletí (-1 %) byla výrazně negativním překvapením, kterému v takovém rozsahu nenasvědčuje nic z přicházejících makroekonomických dat.
V současnosti se poskytování úvěrů firemnímu sektoru v regionu střední a východní Evropy (CEE) drží na dobré úrovni, v příštích měsících však budou zřejmě přetrvávat rozdíly ve výkonnosti jednotlivých zemí. Takové je jedno z hlavních zjištění nedávné analýzy firemního úvěrování ve střední a východní Evropě, provedené úsekem CEE & Poland Strategic Planning UniCredit.
Strach kolem vývoje v Řecku a ve Španělsku byl i nadále hnacím motorem nervozity na finančních trzích. Nepříliš přesvědčivé statistiky z Evropy i ze zámoří následně negativní náladu ještě umocnily. Obecně se nedařilo rizikovým aktivům.
Vzhledem k tomu, že se v současné době v souvislosti s kauzou Davida Rath diskutuje možnost použití trestně právní odpovědnosti firem. Vyjadřuje se k tomu komentářem Doc. JUDr. Bohumil Havel Ph.D. z advokátní kanceláře PRK Partners k tomuto zákonu:
Aktuální poptávku po zájezdech ovládají last minute nabídky. S nákupem dovolené totiž Češi vyčkávají opravdu až na poslední chvíli a to bez ohledu na přebranost nabídek. Nejvíce jdou na odbyt destinace Turecko, společně s Chorvatskem a Bulharskem, Itálií, Egyptem a Řeckem. Potvrzují to i prodejní čísla cestovní kancelář TopFly.cz, která se specializuje na Tureckou riviéru.
Politika v tomto týdnu dominovala vývoji na finančních trzích a do pozadí odsunula i zveřejněné ekonomické statistky. Zatímco těsné vítězství F. Hollanda ve francouzských prezidentských volbách se víceméně očekávalo, tak výsledky řeckých parlamentních voleb otřásly důvěrou ve schopnost a ochotu země uskutečňovat kroky k potřebným reformám.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...