INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 5130

Ve dnech 15. – 19. května 2013 se v prostorách jižního křídla děčínského zámku uskutečnil již 42. ročník nejprestižnější floristické soutěže v České republice, Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2013. Celá akce byla součástí projektu „Floristika čtyřmi smysly“, který byl financován z prostředků Evropské unie v rámci podpory z Fondu malých projektů EUROREGIONU ELBE/LABE.

Soutěž se konala v rámci Děčínských slavností a proběhla pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla, ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, prezidenta Agrární komory ČR Ing. Jana Velebya prezidenta Sdružené organizace nevidomých a slabozrakých ČR pana Václava Poláška.

Hlavními organizátory soutěže byla Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda, Svaz květinářů a floristů ČR a statutární město Děčín.

Samotná soutěž se odehrála 15. a 16. května 2013. Účastníci soutěžili ve dvou kategoriích, juniorské, kde se představili studenti středních zahradnických škol a seniorské, kde se o vítězství utkali profesionální floristé a studenti vysokých škol.

Soutěž tvořily čtyři soutěžní disciplíny, jež spojovalo nosné téma letošního ročníku, kterým byla „Pocta Otto Wichterlemu“, připomínající 100. výročí narození tohoto významného světového vědce a vynálezce českého původu.  Je mimo jiné otcem moderních měkkých kontaktních čoček, které dnes nosí miliony lidí po celém světě.

První tři disciplíny; „Čistá jako sklo“ – svatební floristika, „Růžové brýle“ – tajná práce a „Kytice pro zrakově postiženou osobu“ – vázaná kytice soutěžící tvořili v prvním dnu soutěže, poslední nejnáročnější soutěžní úkol „Pocta Otto Wichterlemu“ – prostorové květinové aranžmá vytvořili 16. května 2013.

O vítězství bojovalo 9 soutěžících v kategorii junior a 12 soutěžících v kategorii senior.

Na slavnostním galavečeru byli za přítomnosti vzácných hostů – zahraničních diplomatů Victora Juliána Hernándeze Leóna, velvyslance Bolívarovské republiky Venezuela, Fermina Gabriela Quinonese Sancheze, chargé d´affaires Kubánské republiky a Slobodana Srdanoviče z rady Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny a domácích představitelů – hejtmana Ústeckého kraje, Oldřicha Bubeníčka, předsedy kontrolního výboru a člen Zastupitelstva ÚK, Ing. Vladislava Rašky, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a členka Zastupitelstva ÚK, Ing. Dagmar Waicové a poslance Parlamentu ČR, Jaroslava Foldyny a rovněž za účasti zástupců hlavních organizátorů - primátora statutárního města Děčín, Františka Pelanta, řediteleStřední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda, Ing. Libora Kunteho Ph.D. a předsedy Svazu květinářů a floristů ČR, Ing. Jiřího Horáka, vyhlášeni vítězové každé ze čtyř soutěžních disciplín a na závěr galavečeru byli vyhlášeni celkoví vítězové v obou soutěžních kategoriích a byl jim udělen titul juniorský Mistr Florista ČR a Mistr Florista ČR v kategorii senior.

Celkovým vítězem v kategorii junior se stala studentka České zahradnické akademieMělník, Nela Novotná, která zároveň získala titul Mistr Florista ČR v kategorii junior.

V seniorské kategorii si celkové vítězství a titul Mistr Florista ČR odnesl Martin Rubeš za společnost Flowerbed s.r.o.

Cenu děkana Zahradnické fakulty MENDELU v Brně za inovaci v aranžování květin si odnesl Martin Horáček z Květinového studia Bubeníčková s.r.o.

Zvláštní cenu vydavatelství Profi press za nejkreativnější aranžmá získala Jindřiška Kadrnková z děčínského květinářství Květiny Jindřiška.

Velkou poctou byla možnost přivítat na slavnostním galavečeru manželku Otty Wichterleho, paní Lindu Wichterlovou, která předala Cenu o nejlepší aranžmá na téma „POCTA OTTO WICHTERLEMU“ Veronice Linhartové ze Střední školy zahradnické zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda, kterou sama ze všech soutěžních prací  na téma Pocta O. Wichterlemu  vybrala.

Další výsledky pro jednotlivé disciplíny a kategorie najdete na webu Svazu květinářů a floristů ČR: www.svazkvetinaruafloristu.cz

 

Slavnostním večerem hudebně prováděli kapela Základní školy Na stráni Yxes Joke z Děčína, mezinárodně úspěšná, zrakově postižená klavíristka Ráchel Skleničková a hlavní hudební hvězdou večera byla populární zpěvačka Petra Janů.

 

V pátek 17. května se za nepostradatelné pomoci Ing. Jarmily Neugebauerové Ph.D., Ing. Jiřího Martinka Ph.D. a studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a vyučujících ze Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda – Ing. Olgy Fojtíkové, Karolíny Žáčkové a Dany Tiché uskutečnil zážitkový den pro zrakově postižené spoluobčany za spolupráce se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR.

Této výjimečné události se účastnilo více než 50 zrakově postižených občanů České republiky a na 20 zrakově postižených z Německa, kteří si měli možnost vytvořit vlastní květinové aranžmá z aromatických rostlin, ochutnat jedlé květiny a zeleninu a pocvičit svůj hmat a důvtip prostřednictvím velkých florálních objektů ze Zahradnické fakulty Mendelu v Brně.

 

Návštěvníkům z řad laické veřejnosti pak byly v prostorách jižního křídla děčínského zámku zpřístupněny soutěžní práce k prohlídnutí v sobotu 18. května a v neděli 19. května. Výstavu během dvou dní navštívilo skoro 7 500 obyvatel Děčína, ale i lidí z širokého okolí.

 

Letošní ročník 42 mistrovství floristů ČR -  Děčínská kotva se velmi vydařil i díky sponzorům. Již nyní se můžeme těšit na další ročník.

 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3