INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Další administrativní a finanční zátěž na podnikatele uvalili poslanci schválením změn v zákoně o obchodních korporacích. Zákonodárci totiž znovu zavedli povinnou účast zaměstnanců v dozorčích radách firem. Tu přitom už před dvěma lety zrušili.

Kvůli tomu, že poslanecká sněmovna schválila zákon, kterým se mění zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), akciové společnosti zaměstnávající více než 500 zaměstnanců budou tak opět nuceny změnit své zakladatelské dokumenty ve formě notářských zápisů a provést zápis nových skutečností do obchodního rejstříku. Tyto formální úkony jsou však finančně i administrativně náročné, jen samotný zápis do obchodního rejstříku vyjde na 2 000 Kč. Cena notářského zápisu související se změnou stanov zpravidla nepřesáhne 10 000 Kč.

Řada zaměstnavatelů přitom už musela jednou kvůli zrušení povinné účasti zaměstnanců v dozorčích radách s účinností od 1. ledna 2014 upravit svá pravidla informování zástupců zaměstnanců přímo v kolektivních smlouvách.

Další náklady představuje ale samotná organizace voleb zástupců zaměstnanců. Právě v minulosti měly některé firmy s jejich volbou značné potíže.

„Firmy měly například povinnost schválit volební řád, sestavit kandidátky, připravit volební lístky, případně nominovat volitele, zorganizovat volby, a to často i vícekolové. Velkým problémem ale pro firmy bylo zajistit dostatečnou účast zaměstnanců – z jejich strany o to totiž nebyl zájem,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Na nesmyslnost povinnosti mít zaměstnance přímo v dozorčí radě firmy a nechat je rozhodovat o firmě poukazuje Hospodářská komora dlouhodobě. „Mají-li mít zaměstnanci zákonem garantované právo na zastoupení v dozorčích radách, obdobně by bylo možné ze strany zaměstnavatelů požadovat recipročně právo vyslat své zástupce do orgánů odborových organizací, které v daném podniku fungují,“ podotýká s jistou mírou nadsázky Dlouhý.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3