INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ve čtvrtek 10. listopadu se uskutečnilo ustavující zasedání Rady expertů ČMA. Nově vzniklá rada se poprvé sešla na Vysoké škole ekonomické u příležitosti udělení čestného titulu doctor oeconomicae honoris causa profesorovi Mintzbergovi z kanadské McGill University.

Rada expertů se po svém ustavujícím zasedání stane vrcholovým poradním, konzultativním orgánem prezidia ČMA. „Posláním Rady je expertní činnost, která vyústí ve formulaci odborných stanovisek a doporučení směřujících k uplatňování principů a metod moderního managementu a ke zkvalitnění podmínek pro řízení podnikatelských i dalších subjektů, státní a veřejnou správu nevyjímaje. Dalším, neméně podstatným cílem, je kultivace prostředí managementu a zvyšování společenské prestiže manažerské profese,“ popsal cíle Rady expertů prezident ČMA Pavel Kafka.     

Jmenování do Rady expertů přijaly přední osobnosti českého managementu, jako jsou Zdeněk Pelc, Vladimír Feix, Miroslav Dvořák, Luděk Pfeifer, Jitka Pantůčková, Bořivoj Frýbert, Olga Girstlová či Lubomír Stoklásek. Za akademickou sféru bude v radě zasedat Richard Hindls, Ivan Nový, Tomáš Zima, Václav Liška, Eva Syková, Milan Zelený a Zbyněk Pitra. V nejbližším období se bude Rada expertů ČMA zabývat propadem prestiže manažerské profese. Podle výzkumu Sociologického ústavu AV ČR profese manažera za posledních deset let klesla v žebříčku prestiže povolání z 9. na 15. místo z celkově 26 hodnocených.  

Spojení prvního zasedání rady s udělením čestného doktorátu profesoru Mintzbergovi není náhodné. Henry Mintzberg je předním světovým odborníkem v oblasti managementu. Celou svoji profesní kariéru se věnuje problematice managementu a business strategií, napsal více než 170 odborných článků a 17 knih. Postupně se zaměřoval na povahu manažerské práce a pracovní role manažerů, organizační strukturu a její efektivní design, strategické plánování a řízení a také vzdělávání v oboru managementu. Henry Mintzberg se zasloužil o zásadní posun v oblasti organizační teorie, v průběhu své profesní kariéry obdržel desítky mezinárodních ocenění a čestných titulů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3