INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeněk Juračka komentoval tiskovou konferenci ministra zemědělství Mariana Jurečky na téma dvojí kvality potravin. Účastnil se i ředitel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin Bernhard Url. 

"Domnívám se, že ministerstvo zemědělství tentokrát zvolilo správnou cestu k pozitivnímu ovlivnění kvality potravin na českém trhu. Stoprocentní řešení dle mého názoru u nás bohužel není možné. Prosazování a přijetí určitých normativů, které zaručí jednotnou kvalitu zboží na evropském trhu, je pozitivním krokem. Je potřeba si totiž uvědomit, že prodej dovozových komodit zcela zásadním způsobem ovlivňují zahraniční obchodní řetězce, které mají například v prodeji potravin více než 60 % trhu, o nepotravinářském zboží ani nemluvě. Bylo by naivní si myslet, že o obchodní politice, a to včetně výběru zboží z dovozu, které uvede řetězec na náš trh, rozhoduje sama česká filiálka.

Management českých poboček může sebevíce “milovat Česko“, ale pokud má zahraniční majitel jiné zájmy, což se samozřejmě stává, prosadí dle svého ekonomického zájmu dovoz a prodej takového sortimentu - nejen co do druhů - ale samozřejmě i co do výběru výrobce. S rostoucím časem bude bohužel podíl řetězců na našem trhu narůstat, a pokud nedojde k regulaci jejich expanze nebo alespoň k vydání opatření, které ochrání náš trh, budeme čím dále tím výraznějším smetištěm Evropy."

Ing. Zdeněk Juračka, AČTO

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3