INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V nedělním pořadu České televize "Otázky Václava Moravce" opět, stejně jako loni 4.prosince, předseda ČMKOS Josef Středula pomlouval Vietnamce, kteří mají zájem k nám přijít okamžitě pracovat a naši výrobci si je žádají.

Již několik let není pravdou, že Vietnamci stále ovládají český drogový trh, jak tomu bylo v roce 2012. Díky našemu osvětovému projektu STOP DROGÁM, realizovaném ve spolupráci s ministerstvem vnitra a Svazem Vietnamců v ČR, značně u nás poklesl podíl Vietnamců na výrobě i prodeji drog. Místo Vietnamců tuto závažnou trestnou činnost páchají občané jiných národností, což dokazují i reportáže v televizích a v tisku z poslední doby.

Navíc není možné trestnou činnost několika desítek lidí paušalizovat na celou 67 tisícovou vietnamskou komunitu žijící u nás, ani na zájemce z Vietnamu, protože Vietnam legálně vysílá své pracovníky již do 40 zemí světa a nikde je neoznačují za bezpečnostní hrozbu. V USA pracují Vietnamci dokonce i v NASA. Kvalifikovaní pracovití Vietnamci, kteří mají zájem k nám přijít legálně pracovat, také nemusí posílat vietnamské vládě žádné odvody ze svých mezd, jako to u nás činily pracovnice ze Severní Koreje. Aby se pomohlo naší ekonomice i našim výrobcům, ale hlavně aby se odstranila korupce s úplatky pro vietnamské zprostředkovatelské agentury v Hanoji, které umožňují posledních 8 let za úplatek získat možnost objednat se na Visapoint konzulátu ČR v Hanoji i slibují za další velký úplatek zajištění víza pro práci u nás a tím neúměrně zadlužují pracovníky z Vietnamu, tak jsme před rokem jako konkrétní návod předali vládě a všem ministerstvům náš prioritní zkušební projekt "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám".

V něm jsme dokázali, že umíme našim kolektivním členům získat kvalifikované pracovníky ve Vietnamu, uspořádat pro ně v Hanoji praktické zkoušky vietnamských zájemců, aby (jak chce i šéf odborářů) nekupovali "zajíce v pytli". Firmy si tak podle našeho projektu předem vyberou při praktických zkouškách své budoucí kmenové zaměstnance. Pokud jsou tito pracovníci vysláni k nám pracovat legálně za podpory vlády Vietnamu, tak také nehrozí jejich útěk nebo zneužití jejich pracovního víza. Proto jsem loni v červenci navštívil vietnamské ministerstvo práce a sociálních věcí, které se zabývá vysíláním prověřených kvalifikovaných Vietnamců do celého světa a předal jsem jim náš zkušební personální projekt.

Jako první a zatím jako jediní z ČR jsme získali písemné potvrzení Vietnamu vysílat k nám legálně své kvalifikované pracovníky a jeho souhlas s našim projektem. Toto významné potvrzení vietnamského ministerstva práce a sociálních věcí jsem loni v srpnu odevzdal našemu MZV, aby připravilo pro vládu návrh bilaterárního jednání v této věci s Vietnamem a tím se pomohlo naší ekonomice.

Protože si naši odboráři nepřejí, aby k nám přišli pracovat kvalifikovaní zájemci z Vietnamu, tak k žádné dohodě s Vietnamem nedošlo. Proto jsem letos 16. července veřejně vyzval vládu ČR, aby legálním nevyužitím Vietnamců na našem trhu práce již nadále nepoškozovala ekonomiku ČR a zejména naše výrobce. Jako vždy jsem nabídnul i naši pomoc. Za 48 svých návštěv Vietnamu i díky mému 8 měsíčnímu bydlení v Hanoji a zkušenostem s výstavbou nové továrny na biohnojiva v Hai Duong (česká technologie tam pracuje 12 let bez jediné reklamace) jsem poznal mnoho kvalifikovaných Vietnamců, kteří mají zájem přijít k nám aspoň na čas pracovat, protože jejich rodiče u nás v minulosti pracovali nebo studovali.

Výhodou pro nás je, že ve Vietnamu žije přes dvě stě tisíc česky nebo slovensky mluvících Vietnamců i to, že Vietnam jako jediný stát jihovýchodní Asie používá latinku. Pracovníci z Vietnamu, předem našimi zaměstnavateli vybraní při praktických zkouškách ve Vietnamu, mohou rychle naší ekonomice a našemu trhu práce pomoci, protože jsou z 90 % mírumilovní buddhisté a u nás je dostatek Vietnamců, kteří mohou ve firmách v ČR dělat tlumočníky i vedoucí těchto vietnamských pracovních skupin a po práci učit Vietnamce česky. Dokonce se mi na funkci tlumočníků hlásí u nás vzdělaní Vietnamci, kteří jsou ochotní se pro tuto činnost vrátit z Vietnamu opět k nám.

Pomlouvání Vietnamců a paušalizace trestné činnosti malé skupiny Vietnamců na celou vietnamskou komunitu dokazuje, že naše odbory mají panický strach z pracovitých Vietnamců, které naši výrobci chtějí, protože s nimi mají pozitivní zkušenosti z minulosti. Špiněním a nepravdivým pomlouváním Vietnamců se naší ekonomice a tedy nám všem nepomůže. Jsem rád, že zástupci ANO, KDU-ČSL, TOP 09 i Svazu průmyslu a dopravy ČR se v České televizi vyjádřili, že souhlasí s příchodem i Vietnamců na náš pracovní trh. Čím dříve - tím lépe, pro naši blízkou budoucnost.

Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
www.cvs-praha.cz  

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3