INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pancakes 2020863 1920Potravinářská komora ČR vítá diskusi prezidenta ČR Miloše Zemana s jeho ruským protějškem prezidentem RF Vladimírem Putinem o zrušení ruských sankcí vůči České republice. Ruské sankce, vyhlášené v srpnu 2014, výrazně poškodily zejména český mlékárenský sektor a jejich následky ovlivňují toto odvětví dodnes.

Již v srpnu 2014 jsme jako Potravinářská komora ČR upozorňovali, že dopady embarga budou zejména v sektoru mléka a mléčných výrobků nejcitelnější. Tyto obavy se ukázaly jako plně opodstatněné, protože došlo k extrémnímu narušení obchodních vztahů, léta budovaných se značnými finančními i personálními náklady a paradoxně s podporou státu a Evropské komise, které začínaly přinášet právě v poslední době výsledky. Díky nim měla obchodní výměna s Ruskem trvale rostoucí trend, a co je nejdůležitější, pro nás vysoce pozitivní obchodní bilanci. „Zatímco za období leden - prosinec 2013 činil objem vývozu mléka a mléčných výrobků z ČR do Ruské federace celkem 238 miliónů korun, za období leden – červen 2014, tedy za půl roku, činil tento objem již 188 miliónů korun a rostl zejména vývoz sýrů a sušeného mléka“ doplnil konkrétní čísla prezident PK ČR Miroslav Toman

Prvotní dopady ztráty ruských trhů tak byly již v samotném roce 2014 u přímých exportérů do Ruské federace v mlékárenském sektoru kvantifikovány na úrovni přibližně 350 miliónů Kč, bohužel sekundární dopady měly negativní důsledky na celý tento sektor a byly daleko rizikovější. Jednalo se zejména o dopady způsobené přetlakem zboží na evropském trhu a následnou volatilitou cen v sektoru mléka. V následujících letech je možné z důvodů výše uvedených hodnotit tuto ztrátu na úrovni minimálně 400 miliónů korun ročně.
Za více než tři roky trvajícího ruského embarga se tak jenom v českém mlékařském sektoru dostáváme ke ztrátě přes 1 miliardu korun.
Veškeré investice na ruském trhu jsou tak dnes v podstatě zmařeny, protože české výrobce nahradí na ruském trhu dodavatelé z jiných produkčních oblastí a bude velice obtížné se na něj znovu vrátit, minimálně to bude znamenat vynaložit tyto investice znovu.
Jak uvedl prezident Toman, rovněž došlo k narušení obchodu se zeměmi, pro které byl ruský trh v agrární oblasti trhem prioritním – Německo, Nizozemsko, Dánsko, Francie nebo Polsko, kde díky sankcím vzniká značný přetlak agrární a potravinové produkce, který bude muset být umístěn na jiných trzích. A ukázalo se, že destinacemi, kam je tato nadprodukce se státní podporou, ať již otevřenou nebo skrytou, umísťována, jsou právě nové členské země.

Vzhledem k tomu, že se doposud žádné české mlékárenské společnosti nepodařilo uvedenou ztrátu výrazněji snížit a Rusko nahradit jiným exportním teritoriem bylo by ukončení ruských sankcí vůči České republice z pohledu potravinářů velmi vítaným krokem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3