INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

vesDočetl jsem se, že prý se na venkově daří obchodu, že máme příliš malých obcí a že snad dokonce nemají právo na život. Je až neuvěřitelné, kolik má náš národ expertů na řešení veškerých problémů, na které člověk narazí. Beru a rád čtu takovou tu švejkovinu, kdy české moudro přejde do lehkého tónu pivní diskuse (politika a fotbal).

Začínám být ale silně alergický na moudré hlavy, které nejen nechtějí - a zřejmě ani nejsou schopny - diskutovat, ale navíc si osobují právo rozhodovat či dávat zásadní podněty pro rozhodování u věcí, na nichž jim nejen málo náleží, ale kterým buď nechtějí, nebo skutečně nerozumí.

Bydlím ve vesničce, jež má zhruba 450 obyvatel. Navíc shodou náhod vedu Asociaci českého tradičního obchodu, která se zabývá mimo jiné právě problematikou obchodní obslužnosti v těchto lokalitách. Musím přiznat, že už mě silně iritují rádoby expertní úsudky a prognózy o tom, co se má dělat s těmito „nadbytečnými“ lokalitami v tomto státě. Máme snad očekávat, že se z nás stanou skanzeny či chovné tábory pro nepřizpůsobivé obyvatele této planety? Pracoval jsem prakticky celý život (v posledních dvou letech i s mnohými chytřejšími kolegy) velmi intenzivně na zpracování poměrně obsáhlého - a dovolím se pochválit, že i kvalitního - materiálu “Obchodní obslužnost venkova”, který si na rozdíl od mnohých rádoby expertů vůbec neosobuje nárok rozhodovat o tom, jaké služby si „zbytek“ národa, shodou okolností žijící v předem odepisovaných lokalitách, vůbec zaslouží a jestli vůbec má cenu tento problém řešit. Navíc dle těchto takzvaných expertů je hledání takových řešení něčím zcela abstraktním a neshodujícím se se stále prosazovanějšími záměry globalizace naší společnosti. Osobně mi vskutku vadí, když se do tematiky někdo vměšuje pouze kvůli podpoře svého vlastního byznysu, neb pozitivní řešení takového problému komusi překáží v jeho vlastních záměrech. Kupříkladu vytvořit větší prostor pro další expanzi zahraničních řetězců, z nichž tečou do službu konajících institucí peníze.

Dovolím si výzvu. Spoluobčané, žijící s chutí a rádi v podobných lokalitách, a spřátelení starostové těchto obcí (jednoho takového mám za souseda), hajte svou identitu a nedejte se zastrčit někam do kouta dějin českého byznysu. Byl jsem velmi potěšen skutečností, že i na základě naší práce jste vstřícnější a s větší chutí než dříve hledáte řešení, mnohdy provázené potížemi, neb jde především o peníze, jak uchránit náš venkov od nemístných útoků někoho, kdo si vymyslel teorii o existenci elit, do které naše domovy a rodiny nezapadají. Rádi Vás, zainteresované, ale i ty ostatní, přijmeme do společnosti „vyvržené“ části národa, která si dělá nárok na přežití do roku 3000.

Ještě jednu poznámku. Ten, kdo vymyslel srovnání vývoje u nás s Francií, je s odpuštěním úplně mimo mísu a neví, o čem mluví. K uváděným číslům je totiž potřeba doplnit minimálně hustotu obyvatelstva, historický vývoj a národní zvyklosti, které se s českou náturou a tradicemi nedají srovnat. Přátelé, nedejme se!

Zdeněk Juračka

předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3