INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

image001Program Expanze, který podporuje malé a střední podniky formou zvýhodněných úvěrů a záruk, se rozšíří. Nově z něj bude možné financovat také projekty, které souvisejí s materiálovým a energetickým využitím odpadů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se na tom dohodlo s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) a Ministerstvem životního prostředí.

„Díky zvýhodněným úvěrům z programu Expanze budou moci malé a střední podniky postavit či zmodernizovat třídící a dotřiďovací linky, zařízení pro nakládání se zdravotnickými odpady nebo bioplynové stanice,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„S Českomoravskou záruční a rozvojovou banku jsme hledali cestu, jak bychom mohli prostřednictvím finančních nástrojů podpořit podnikatele, kteří se zabývají zpracováním odpadů, a tím přispívají k dlouhodobě udržitelné ochraně životního prostředí. Jako nejefektivnější se jevilo domluvit se s Ministerstvem průmyslu a obchodu na rozšíření podmínek stávajícího a mezi podnikateli poptávaného programu EXPANZE,“ doplňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Z programu tak lze podpořit:

zařízení na sběr, třídění a úpravu odpadů: typickými projekty jsou výstavba a modernizace (s navýšením kapacity) třídících a dotřiďovacích linek pro separaci komunálních odpadů, odpadů podobných komunálnímu odpadu a ostatních odpadů, výstavba (případně dovybavení) linek na sekundární dotřídění výstupů z třídících linek pro přípravu materiálů vhodných jako náhrada primárních surovin
zařízení na materiálové využití odpadů, a to za účelem výstavby a modernizace zařízení pro materiálové využití ostatních odpadů
zařízení na energetické využití odpadů: jde o bioplynové stanice; výrobu paliv z ostatních odpadů a termické zpracování ostatních odpadů; zařízení na energetické využití ostatních odpadů nevhodných k materiálovému využití; výstavbu/modernizaci zařízení na tepelné zpracování odpadních kalů z čistíren odpadních vod
zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady, včetně odpadů zdravotnických

Podpora projektů z oblasti materiálového a energetického využití odpadů je zařazena mezi tzv. zvláštní podporované aktivity. To znamená, pokud podnikatel bude žádat u ČMZRB o podporu ve formě zvýhodněného úvěru, bude moci získat úvěr s úrokem 0 % v rozmezí 650 tisíc až 60 mil. Kč, a to až do výše 45 % způsobilých výdajů projektu. Minimálně na 20 % financování musí využít úvěr od spolupracující komerční banky či leasingové společnosti. Na něj ČMZRB poskytuje příspěvek na úhradu úroků až do výše 4 mil. Kč. Úvěr z programu EXPANZE u zvláštních podporovaných aktivit nabízí dobu splatnosti až 10 let včetně možnosti odkladu splátek až na 4 roky a je určen na realizaci projektů investičního charakteru.

„Pokud podnikatel nemá dostatečné zajištění, nabízíme mu podporu ve formě záruky. V případě projektů z oblasti odpadového hospodářství budeme ručit až do výše 80 % za provozní i investiční úvěry v rozmezí 1 až 40 mil. Kč a tuto záruku podnikatelům poskytneme na dobu až 12 let,“ přibližuje předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek zvýhodnění, která mohou podnikatelé získat u programu EXPANZE-záruky.

Program EXPANZE-úvěry byl spuštěn 1. června 2017. Doposud jím bylo podpořeno přes 540 projektů v objemu 3 miliard korun. Program EXPANZE-záruky odstartoval v polovině února 2019 a podporu získalo už přes 200 podnikatelů v objemu přes 2,2 mld. Kč. Program je financován ze strukturálních fondů EU v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a poběží až do konce roce 2023.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3