Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol pokračuje v modernizaci svých energetických zařízení a minimalizaci jejich vlivu na životní prostředí. Aktuální investice Unipetrolu v celkové výši více jak 250 milionů Kč se týkají zejména snížení objemu emitovaných oxidů dusíku a síry na teplárně T700.
Institut Cirkulární ekonomiky společně s městskou části Praha 7 a Pražskými službami spustil nový pilotní projekt Cirkulární kavárny. Jeho cílem je vytvoření uceleného fungujícího konceptu, pro kavárenské provozy v Praze, postaveného na principech cirkulární ekonomiky.
Mezinárodní soutěž Energy Globe World Award ocenila ve městě Yazd v Íránu nejlepší projekty za přínos životnímu prostředí. Celosvětové prestižní ekologické ceny rozdala porota v 5 kategoriích – Oheň, Země, Voda, Vzduch a Mládež.
Dejme novou šanci druhotným surovinám. To je motto již 3. ročníku soutěže Přeměna odpadů na zdroje, kterou pro prohloubení ekologického myšlení a informovanosti o oběhovém hospodářství pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu.
V jubilejním 10. ročníku soutěže E.ON ENERGY GLOBE se stal vítězem v kategorii Stavba a celkovým vítězem Jan Chvátal z Dobřejovic s projektem unikátního pasivního rodinného domu, postaveným z hlíny a dřeva, s využitím fotovoltaiky a vytápění dřevem. Nejen on však ostatním ukázal, jak lze přistupovat k záležitostem udržitelnosti, nejen on inspiroval.
Sociální a pedagogičtí pracovníci, zástupci veřejného a neziskového sektoru i podnikatelé a zájemci z řad veřejnosti se sešli ve středu 21. listopadu v holešovickém Centru současného umění DOX na odborné konferenci nazvané Osobní prosperita – cesta udržitelného rozvoje společnosti.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...