Letos v březnu vláda schválila rezortní úkoly pro snížení světelného smogu, jeden z nich v tuto chvíli plní MPO a MŽP unikátní dotační výzvou. Každá obec v ČR může díky ní získat až dvoumilionovou dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení, která jí přinese úspory energie a zároveň bude minimalizovat světelné znečištění.
Studenti liberecké Technické univerzity získali 20.000 korun na stavbu formule Markétka. Podpořil je výrobce autoskel, společnost AGC Automotive Czech z Chudeřic na Teplicku prostřednictvím svého dárcovského fondu. Firma již loni podpořila mladé technicky nadané studenty při stavbě formule Eliška.
Po Praze a Středočeském kraji vozí nevyužité potraviny určené pro pomoc potřebným i Fiat Ducato, který České potravinové bance zapůjčila síť autocenter AAA AUTO. Klíčky od vozu si převzala předsedkyně potravinové banky Věra Doušová.
V Praze byly 28. června oficiálně představeny nominované projekty 10. ročníku soutěže E.ON ENERGY GLOBE. V každé z pěti základních kategorií – Firma, Obec, Stavba, Mládež a Kutil – si konkurují dva projekty. O vítězi rozhodne česká veřejnost v hlasování na internetu. Na hlasující čekají zajímavé ceny.
V Praze byly slavnostně představeny nominované projekty jubilejního 10. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe. O vítězích pěti kategorií a celkovém vítězi soutěže bude nyní prostřednictvím online hlasování rozhodovat veřejnost.
Je příznačné, že Mezinárodní den čistého ovzduší připadá na 2. červen, kdy vrcholí jaro, všechno kvete a vzduch nádherně voní. Tento den neprovázejí žádné zvlášť bujaré oslavy, ti uvědomělejší z nás si jej obvykle připomínají tím, že při cestě do práce nechají auto doma a vyrazí na kole nebo i pěšky.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...