INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Od poloviny října se mohou díky vodicím liniím ve stanici metra Radlická bezpečněji pohybovat nevidomí a slabozrací. Mělké linky vyfrézované do podlahy slouží nevidomým jako praktické vodítko, které umožňuje jejich snadnou a hlavně bezpečnou orientaci na nástupišti. Projekt instalace vodicích linií v pražském metru vznikl za finanční podpory Ery jako iniciativa Business Leaders Fora a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

„Era chce být pro všechny, tedy i pro ty, kteří potřebují pomoc. Je pro nás důležité ulehčovat život znevýhodněným ve společnosti a vodicí linie jsou zcela jasným dokladem takové myšlenky. Na vznik těchto linií v místě, kde sídlí ústředí skupiny ČSOB, jsme přispěli částkou 151 tisíc korun, přičemž vlastní realizaci zajistil Dopravní podnik hl.m. Prahy, a.s.Věříme, že nevidomým a slabozrakým zpřístupníme nejen pobočky Ery a ČSOB, ale také vstup do radlického údolí," řekl Martin Kovář, ombudsman Poštovní spořitelny.

Stejný pohled má i výkonná ředitelka Business Leaders Fora Iva Petříčková: "Ve spolupráci s leadery českého byznysu designujeme a přivádíme v život konkrétní řešení reálných problémů. Od roku 1992 Business Leaders Forum poskytuje podporu firmám, které chtějí zanechat pozitivní stopu ve společnosti, v níž působí. Ne ji pošlapávat, ale povznášet."

Samotné frézování umělých vodících linií zabralo v minulém týdnu realizátorům tři noční směny, kreslení a vyměřování se provádělo ještě za plného provozu metra. „Nově budované stanice metra jsou, podle stavebních předpisů postupně vstupujících v platnost, bezbariérově přístupné i zrakově znevýhodněným cestujícím. Několik nástupišť dříve vybudovaných bylo, laskavostí Dopravního podniku, výjimečně i za přispění sponzorů, dodatečně opatřeno umělými vodicími liniemi. V několika stanicích ale bílá hůl ještě žádnou oporu nenajde. Samostatný pohyb nevidomého po takovém nástupišti není bezpečný, tedy je vlastně nemožný. Náklady spojené s dodatečnou realizací umělých vodicích linií nejsou nijak závratné, ale Dopravní podnik takto specializované finanční prostředky nemá. Bezpečné a samostatné – tedy lidsky důstojné – využívání metra zrakově znevýhodněnými cestujícími má ještě mezeru. Ovšem díky dobré vůli se tyto mezery postupně daří zacelovat," dodává Viktor Dudr z Metodického centra pro odstraňování bariér SONS.

Co jsou umělé vodicí linie

Jde o mělké drážky vyfrézované přímo do kamenné dlažby nástupiště a určené pro pohyb s bílou holí. Každá linie ve stanici Radlická měří 100 metrů, celkem jich je šest (tři na každé straně nástupiště). Drážky vznikají jen tam, kde nejsou vodicí linie přirozené - tedy masivní sloupy v malé vzdálenosti od sebe, oddělující prostor podél nástupní hrany od ostatní plochy nástupiště. Je to součást systému orientačních hmatových a akustických úprav, které se v České republice šíří, a usnadňuje nevidomým a slabozrakým samostatný pohyb na ulici a samostatné využívání veřejné dopravy, na níž je tato skupina lidí odkázaná.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3