Tržby v maloobchodě se v dubnu snížily jak ve srovnání s předchozím měsícem (pokles o 2,1 %), tak ve srovnání s loňským dubnem (pokles o 4,1 %). Pokles tržeb byl nejvíce ovlivněn dalším snížením u prodeje potravin. Poklesly i tržby za prodej pohonných hmot. Naopak se dařilo prodeji přes internet či prostřednictvím zásilkové služby.
Poprvé v lednu 2012 a podruhé až nyní v květnu letošního roku klesl ve srovnání s předchozím obdobím počet insolvenčních návrhů u fyzických osob spotřebitelů. Počet povolených osobních bankrotů však stále roste, květnová hodnota je opět historickým maximem.
V květnu bylo vyhlášeno 295 firemních bankrotů, o 30 více než v dubnu. Celý přírůstek firemních bankrotů zajistili fyzické osoby podnikatelé. Aktuální data přináší analýza společnosti CCB – Czech Credit Bureau. Osobních bankrotů bylo v květnu vyhlášeno 1 524. Zatímco v roce 2011 se počet osobních bankrotů vyhlášených v jednom měsíci zvyšoval o 5 procent, za prvních pět měsíců letošního roku to bylo v průměru 7 procent. Počet podaných návrhů na osobní bankrot se však již třetí měsíc po sobě snižuje, v květnu to bylo 1 977 návrhů.
Můžete si účtovat více, než vaši konkurenti, jakmile se naučíte, jak vypustit cenu z rovnice. Asi nejčastější rada pro obchodníky zní: prodávejte hodnotou, ne cenou. Ale pokud ji budete uplatňovat tak jako většina, k ničemu to nevede.
Právě probíhající výsledková sezóna ukazuje, že firmy svým hospodařením většinově předčily očekávání analytiků. Podobně dobrých výsledků často nedosahovaly ani před krizí. Jak mohou na tuto situaci reagovat investoři? Rozumnou volbou je investovat do akcií. Přitom je ale nutné mít neustále na paměti, že riziko a nejistota je v současné době výrazně vyšší než v minulosti, a proto je třeba myslet i na nenadálé poklesy. Nadstandardní růsty jsou však pravděpodobnější.
Nejpostiženějšími oblastmi podnikání jsou dlouhodobě doprava, stavebnictví a zpracovatelský průmysl, nejlépe si vede vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti, služby a utility. Statistiky bankrotů v českém hospodářství ve středu zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...