Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se stále častěji setkává s případy, kdy není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. I když v oblasti bezpečnosti potravin je situace v České republice a celé střední Evropě velmi dobrá, jakost podle kontrolních zjištění SZPI není na náležité úrovni. Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce by se daly označit za alarmující.
V posledních dnech naše sdružení Spotřebitel net zaznamenalo celou řadu stížností dotýkajících se slevových voucherů prodávaných pomocí nejrůznějších webových portálů. Je pravdou, že již od okamžiku jejich vzniku se zdálo být jen otázkou času, kdy se objeví první stížnosti, ale lehce jsme doufali, že pokud se tento nápad udrží pod kontrolou, tak nemusí být spotřebitelům ani podnikatelům ke škodě.
Asociace inovačního podnikání České republiky vyhlašuje pravidelně od roku 1996 prestižní soutěž o Cenu Inovace roku. V soutěži jsou hodnoceny nejkvalitnější inovační produkty přihlašovatelů se sídlem v České republice. Ceny Inovace roku 2011 byly slavnostně vyhlášeny 9. prosince v Senátu PČR v Praze.
SZPI kontrolovala kvalitu salámů Vysočina Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ověřovala v rámci cílené kontrolní akce jakost trvanlivých masných výrobky, uváděných na trh pod názvem salám „Vysočina". Kontrola se týkala jakosti salámů různých výrobců, vzorky byly odebrány v sedmi provozovnách obchodních řetězců v Jihomoravském kraji.
Srovnávací výzkum Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v 205 obcích České republiky a 22 městských částech Hlavního města Prahy, vyhlásil celorepublikový žebříček mezi městy s nejlepšími podmínkami pro podnikatele. Na prvním místě se umístila Nová Paka, druhý skončil Humpolec a třetí příčku obsadilo Nové Město nad Metují.
V poslední době se v médiích objevila celá řada kauz s tématikou, jak někdo zaplatil za zboží objednané přes internet předem a pak již neviděl ani zboží ani peníze. Nejedná se o objev Ameriky, protože problémy s e-shopy, které velmi často provozují i studenti, jsou na našem trhu dlouhodobě, ale přesto někdy zůstává nad jednáním jejich provozovatelů rozum stát.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...