Česká společnost pro jakost úspěšně podstoupila validaci ze strany EFQM a získala prestižní mezinárodní ocenění EFQM Committed to Excellence. V současné době je jedinou organizací v ČR, která drží toto ocenění.
Český akreditační systém dostal předčasný dárek k Mezinárodnímu dni akreditace, který se celosvětově slaví vždy 9. června. Dne 10. května vstoupil v účinnost nový zákon, na který se celá akreditační komunita těšila, a který by měl naplnit mnohá očekávání zejména akreditovaných subjektů posuzování shody (subjekty).
Kvalita potravin se opakovaně vrací do hledáčku médií, spíše se už tématu věnují průběžně. Vytváří to určitý, tolik vítaný tlak na obchod, dodavatele, výrobu – byť možná zatím možná bez dostatečně viditelných (pro spotřebitele) výsledků. V rámci diskuzí zaznívají různé názory a občasný prostor v médiích dostává i Sdružení českých spotřebitelů (dále SČS). Pro SČS je bezpečnost a kvalita potravin trvalou prioritou, na níž se soustřeďuje dlouhodobě a systematicky. Umožňuje to mj. spolupráce v České technologické platformě pro potraviny, v jejímž rámci již několik let SČS řídí a koordinuje práci Pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel.
DMC management consulting, poradenská společnost v oblasti lidských zdrojů, 16. dubna představí, přímo v provozu předvede a vyčíslí úsporný efekt praktického tréninku zlepšování základních dovedností vedoucích pracovníků (TWI metoda) ve výrobním závodě Olympus Medical Products Czech v Přerově. Zavedení TWI metody (Training Within Industry) přináší firmám už v krátkodobém horizontu úsporu nákladů minimálně o 10 %. Efekt metody TWI pak předvede jeden z autorů metody, světově uznávaný lektor v oblasti štíhlé výroby, Patrick Graupp z TWI Institutu USA.
Česká republika byla na půdě Evropského parlamentu, konkrétně na semináři „Problémy ve spolupráci v oblasti kvality a bezpečnosti potravin na vnitřním evropském trhu“ dne 20. března 2013 obviněna z účelové manipulace s fakty o polských potravinách a z neopodstatněného boje České republiky proti dovozu polských potravin.
Znalost vnímání značek kvality potravin stoupá. Mezi nejznámější označení, která si spotřebitelé vybavují, se řadí Klasa, Český výrobek nebo Regionální potravina. Evropský systém označení kvality potravin zatím není tolik znám, ale pomáhá chránit a propagovat tradiční zemědělské produkty a potraviny.
Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...
Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.
Pokračování ...