V neděli 1. května 2011 otevřely poslední země Evropské unie svůj pracovní trh občanům států, které vstoupily do EU v roce 2004. Od května loňského roku tak mohou Češi pracovat v Německu bez pracovního povolení i dalších omezení. O rok později však nemůže být o žádném masivním odlivu české pracovní síly do Německa ani řeč, jak potvrzuje Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) i expertní organizace a podniky v Německu. V pohraničních regionech se však objevují první úspěšné projekty, které přinášejí užitek oběma stranám.
O problémech malých autodopravců u nás, jejichž zájmy hájí především Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM), jsme již informovali stejně jako o jeho aktivitách zaměřených na pomoc těmto malým firmám, kam patří například projekt vzdělávání zaměstnanců firem, jež jsou členy Společenství, hrazený ze zdrojů Evropského sociálního fondu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
AJŠA Asociace jazykových škol a agentur ČR prošla úspěšně certifikací. Tato ověřuje kvalitativní zásady, které jsou sepsány v Normě AJŠA pro kvalitní jazykové vzdělávání. Certifikaci v průběhu března realizovala renomovaná nadnárodní certifikační společnost Bureau Veritas. AJŠA společně s Bureau Veritas normu vyvíjely téměř rok.
Podle informace agentury ČTK, vydané 17. dubna 2012, nesouhlasí se vznikem zákona o cestovním ruchu v navrhované podobě Ministerstvo financí České republiky. Svůj nesouhlas odůvodňuje navýšením rozpočtu na výdajové straně o 400 mil. korun, které by pravděpodobně tento zákon přinesl.
V Olomouckém a Zlínském kraji jsou značné rozdíly mezi potřebami trhu práce a tím, co uchazeči o pracovní místa skutečně nabízejí. Mezi nejvíce poptávané profese patří především řemeslníci a opraváři (například svářeči či nástrojáři), a také obsluha strojů, techničtí a odborní pracovníci a řidiči.
Zaměstnavatelé ve Středočeském kraji nejvíce poptávají především řemeslníky a opraváře, obsluhu strojů, zařízení a montéry a pomocné pracovníky, přičemž nejvyšší počty nezaměstnaných vykazují absolventi maturitních oborů. Vyplývá to z analýzy disparit trhu práce, kterou představil Karel Tichý z Asistenčního centra.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...