Informace o dlouholetém používání posypové soli při výrobě polských potravin, které proběhly v médiích, vyvolávají oprávněné a zásadní pochyby o bezpečnosti polských potravin. Situace je o to závažnější, že o využívání posypové soli v potravinářském průmyslu v Polsku informovala média již v průběhu minulého týdne. Dosud neexistuje oficiální vyjádření polské strany, ani seznam výrobců, kteří posypovou sůl ve výrobě využívali.
Také loňský rok přidělal malým autodopravcům nejednu vrásku. Opět nahoru povyskočily ceny nafty i mýtného a tím i celkové náklady, které již zdaleka neodpovídají cenám za přepravu. Přibývající výmoly na cestách poškozují podvozky vozidel i pneumatiky, a tak jsou opravy, nákup náhradních dílů a jejich úhrada hotovými penězi častěji na pořadu dne. O 14denní či třítýdenní splatnosti faktur si drobní podnikatelé v autodopravě mohou již dlouho jen nechat zdát zatímco dvouměsíční až 70denní zpoždění plateb se stává běžným jevem. Kdo nemá finanční rezervy, dluží dodavatelům, nabíhá penále.
Nedávno podepsaná sektorová dohoda pro oblast mlynářství, pekařství a krmivářství, která vznikla v rámci realizace veřejné zakázky Národní soustava povolání II, představuje zásadní krok směrem k vyšší flexibilitě českého potravinářství. Na tom se shodli na slavnostním setkání v Průhonicích u příležitosti zveřejnění tohoto dokumentu představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, Agrární komory ČR, ministerstev a dalších zainteresovaných institucí.
Členské společnosti České leasingové a finanční asociace vložily do české ekonomiky v loňském roce 124,3 mld. korun*, což je o 0,8 mld. korun více než v roce 2010. Na financování investic a provozu podnikatelských subjektů bylo proinvestováno 89,3 mld. korun, na financování zboží a služeb pro domácnosti šlo 35 mld. korun. Leasing movitých věcí meziročně vzrostl o 1,8 %, podnikatelské úvěry o 11 %, factoring o 16,6 % a spotřebitelské úvěry o 1,5 %.
Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) ve spolupráci Germany Trade & Invest (GTAI) si Vás dovolují srdečně pozvat na seminář zaměřený na investiční a obchodní příležitosti pro české firmy ve Spolkové republice Německo, který se bude konat dne 6. března 2012 v Praze.
Státní energetická koncepce by měla být ekologická, založena na úsporách energie, na vyváženém mixu palivoenergetických zdrojů a na konkurenci mezi energiemi. Aktualizovaná energetická koncepce by také měla zejména směřovat k vysokému zhodnocení energetických vstupů.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...