V České republice i na Slovensku je běžné, že projekty jsou plánované v kratších termínech a s menšími náklady, než jak se je ve skutečnosti daří realizovat. Hlavními důvody jsou změny v rozsahu projektů kvůli nesprávnému počátečnímu vymezení (38 %), nedostatečné personální kapacity (36 %), nedostatečná podpora vrcholového managementu (35 %) nebo rozdílné očekávání výstupů (32 %), tedy převážně důvody interní. Důsledky externích změn se naopak daří předvídat v celých 70 % případů. Vyplývá to z osmého ročníku průzkumu projektového řízení, který zpracovala společnost EY.
4. prosince se v Praze na CEVRO Institutu sejdou evropští politici se zástupci podnikatelů i odborů. Hledat budou odpověď na otázku, jak usnadnit pohyb pracovních sil v rámci EU a podpořit tak růst a zaměstnanost.
Kvalitní řemeslníci a jiní odborně vzdělaní pracovníci jsou na trhu nedostatkovým zbožím. Tvrdí to firmy i různé profesní organizace. Společnosti tak začaly s německým vzorem výchovy zaměstnanců, společně se školami nebo městy si je vzdělávají samy.
Colliers International vydává svoji nejnovější zprávu o vývoji realitního trhu v České republice zahrnující průmyslový, investiční a kancelářský trh v Praze a České republice ve třetím čtvrtletí 2013.
Pracovní doba kancelářských profesí se stále více prodlužuje. Lidé si navíc nosí obědy z domova a v polední pauze si raději brouzdají po internetu. Podle odborníků taková polední pauza výkon naopak snižuje. Stále více zaměstnanců pracuje část dne z domova.
Pomůže oslabená koruna tuzemským exportérům, nebo vnímají vývozci nedávnou intervenci ČNB jako dvojznačné řešení? Na XI. Exportním fóru, které dnes začalo v Trutnově, o tom diskutují zahraniční i domácí ekonomičtí odborníci, zástupci státní správy a významní tuzemští exportéři. Experti se zároveň na fóru snaží hledat východiska z ekonomické krize a v tomto směru definují podmínky, které by pomohly dalšímu růstu exportu. Mezi přednášejícími vystoupil i Hans-Werner Sinn, jeden z nejvýznamnějších evropských ekonomů současnosti.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...