Období velkolepých domů v Česku skončilo! Za posledních 20 let se rozloha typického nově postaveného domu v Česku zmenšila o více než polovinu. Dnes dávají Češi důraz hlavně na funkčnost, staví si proto převážně domy o rozloze kolem 100 metrů čtverečních. To fakticky odpovídá standardnímu bytu 4+1. Vyplývá to ze statistik společnosti CANABA, která již přes 20 let patří k největším prodejcům typizovaných montovaných domů u nás.
V letošním roce si objednávají turisté dovolenou v průměru za 30 962 Kč. Češi v uplynulých letech za dovolenou utráceli nejvíce v roce 2008, kdy činila průměrná hodnota objednávky 33 235 Kč. V důsledku finanční krize však začali lidé šetřit a v roce 2009 meziročně klesla hodnota objednávky o 13,5 %. Ukázaly to statistiky cestovní agentury Invia.cz, které hodnotily průměrnou hotnotu objednávky na jedné smlouvě.
Celková důvěra v domácí ekonomiku v srpnu po čtyřech měsících vzrostla, a to o 0,2 bodu. Indikátor podnikatelské důvěry marginálně vzrostl na 2,4 z 2,3 bodu. Důvěra spotřebitelů vzrostla na -27,3 bodu z -28,3 bodu.
Hospodářský růst 25 nejvýznamnějších rychle se rozvíjejících ekonomik, mezi které patří i Česká republika, od počátku letošního roku zpomaluje. Podle čtvrtletní makroekonomické prognózy Ernst & Young (Rapid Growth Markets Forecast) se však jedná jen o přechodný výkyv a tyto země budou i nadále motorem hospodářského růstu globální ekonomiky. Jejich HDP letos podle odhadu poroste průměrně o 4,9 % – na rozdíl od eurozóny, kde se v nejlepším případě očekává 0,6% pokles. Již v příštím roce by ale měly růst 6% tempem a v roce 2014 ještě o půl procentního bodu rychleji.
Ceny elektřiny a zemního plynu budou do konce letošního a s největší pravděpodobností i v příštím roce stagnovat. Vyplývá to z analýzy a prognózy vývoje na trhu s energiemi společnosti CENTROPOL ENERGY, největšího domácího alternativního dodavatele elektřiny.
To, že česká ekonomika poklesne, se předpokládalo. To, že je domácí poptávka slabá, se vědělo. Výsledek HDP za druhý kvartál tedy nikterak nepřekvapil.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...