I když bylo ke konci července na akciových trzích pořádně rušno a slábnoucí ukazatele důvěry naznačovaly zpomalení globálního hospodářského růstu, existuje celá řada indikátorů, podle kterých by se měl propad do hluboké recese Evropě vyhnout. Naději na lepší budoucnost dává vedle dobrého hospodaření světových firem i politika Evropské centrální banky. Nízká úroková sazba z vkladů by měla přimět banky k většímu poskytování úvěrů.
Z Německa se ozývá kritika zvýšené role trvalého záchranného fondu eurozóny ESM a záměru Evropské centrální banky (ECB) obnovit nákupy státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Proti jsou někteří vládní politici v čele s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a členy bavorské CSU. Bavorský ministr financí Söder také kritizoval záměr ECB a vyzval Řecko k odchodu z eurozóny. Podle něj by německá ekonomika v dlouhodobém pohledu utrpěla více, kdyby předlužená země v měnové unii zůstala.
Dnes se ukáže jak na tom eurozóna skutečně je, neboť data o růstu HDP za druhé čtvrtletí představí země, jež reprezentují více než polovinu výkonu eurozóny. Nás, co by malou středoevropskou ekonomiku, bude zajímat především to, jak na tom je jádro měnové unie v čele s Německem.
Václav Klaus minulý týden vetoval novelu zákona o hospodaření energií, která zavádí zvyšování energetických standardů pro budovy a rekonstrukce, a také výrazně rozšiřuje použití průkazů energetické náročnosti. V souvislosti s prezidentským vetem se objevila v médiích celá řada obav a mýtů spojených s novým zákonem.
Marketingový manažeři pracují často s mnoha statistikami a přehledy, např. z Google Analytics, které nejsou vždy vypovídající. Výsledek je pak zkreslený a o ničem vypovídající. Jak jednoduše a efektivně změřit vlastní investici do online reklamy, její reálnou návratnost v daném čase a adekvátně se pak rozhodnout, do jakých portálů má smysl investovat?
S novým měsícem Český statistický úřad zveřejnil i nová makrodatata. Žádné překvapení se nekonalo. Česká ekonomika směřuje pomalu, ale jistě k temným zítřkům. Tento týden byl ve srovnání s tím předchozím pěkná nuda, alespoň co se ekonomického dění týče.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...