INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slovo ke dni

6. březen 2019

Za kvalitu jsme obvykle ochotni si připlatit. Ale ne vždy platí, že co je levné, nestojí za nic – a naopak. Odborný časopis CZ TEST si vzal loni na mušku snídaňové cerálie, které si oblíbili zejména děti a mladí lidé. Porota prozkoumala jedenáct vzorků, ochutnala a stanovila pořadí od nejlepšího po nejhorší. A světe div se, zvítězil „otloukánek“! Nejlepší známku za senzorické hodnocení 1,7 dostal výrobek s názvem Clever – Obilné klíčky s kakaem a s přídavkem vitamínů a minerálních látek. Hodnotitelům připadal na první pohled atraktivní vzhled a pochvalovali si chuť a příjemnost textury. A to prosím vítěz bojoval se soupeři, z nichž někteří byli až čtyřnásobně dražší. Co z toho plyne? Cena nebývá nejdůležitějším kriteriem. Vyzkoušejte sami, co se vám líbí a nejvíc chutná! Jen na vás záleží, zda budete s nakoupeným zbožím spokojeni či nikoli.

4. březen 2019

Každá čtvrtá domácnost v zimě při vytápění šetří. Musí z ekonomických důvodů snižovat teplotu v některých místnostech. Nejčastěji ji Češi udržují mezi 21 a 22 stupni Celsia. Takové výsledky přinesl nedávný výzkum agentury STEM. Kdybychom sledovali, jak jsme topili dříve a nyní, zřejmě bychom došli k poznání, že se uskromňujeme stále víc spolu s tím, jak rostou ceny energií. Na tom nevidím nic špatného, naopak. Kdo doma přetápí, velmi snadno zchoulostiví a venku obvykle nastydne. Výkyvy teplot bývají nebezpečné, a to člověk nemusí být zrovna kardiak. A už vůbec nemluvím o ekologickém hledisku. Zdroje nemáme neomezené a přetápět si sotva můžeme dlouhodobě dovolit. Jak příjemně se budete cítit, to nezáleží jen na teplotě okolí, ale i na našich zvycích a požadavcích. Proč chodit doma "nahý" a přispívat ke globálního oteplování?

27. únor 2019

Vláda premiéra Andreje Babiše se chová nestandardně. Dívá se prognosticky do příštího roku a vidí tam problém. Hospodářský růst zpomalí, možná se úplně zastaví, zřejmě se sníží rozpočtové příjmy a bude méně peněz na rozdávání. Dříve by si toho ministři všimli až s „křížkem po funuse“ a odbyli by to ujištěním, že zdroje jsou. Tedy ne vlastní, ale k vypůjčení. Naštěstí po dlouhé době se Babišův kabinet chce chovat odpovědně a natáhnout se, jak stačí postel. Hledají se rezervy, kde by se našly miliardy korun, a aby to nikoho moc nebolelo. Avšak s tím bude potíž, protože nelze jen přehazovat peníze z jedné kapsy do druhé a tvrdit, že se nic neděje. Na ráně jsou pracovní místa v administrativě. Jakou rychlostí dříve přibývala, tak rychle by měla ubývat. A doufejme, že s tím i nepotřebná úřední agenda. O slevy na dopravě možná přijdou i studenti a důchodci. Bude to trochu bolet, ale vždy je lepší bolestivý řez než čekat, že se choroba nějak vyléčí sama.

21. únor 2019

Se sousedy bývá potíž. Jeden druhému vidí až do kuchyně a navzájem si lezou do zelí. Tím, že si jsou tak „na ráně“, musí spolu neustále něco řešit. Platí to nejen mezi lidmi, ale i státy a národy. Tentokrát dvě země nehandrkují o metry čtvereční půdy, ale o potraviny. Poláci k nám dovážejí mnoho potravinářských výrobků ve značném množství. Na českém trhu si nachází zejména spotřebitele, kteří víc než na kvalitu hledí na cenu. A občas se stane, že někde něco uletí. Jako teď například maso. Hovězí bylo zkažené, vepřové se salmonelou. Pro konkurenci je to vítaný argument, proč zboží z dovozu nekupovat. Proto se aférka rozmazává. Jenže problém má dvě mince. Chceme vyvážet své produkty, a to i do Polska. A pokud na hranicích, které v rámci Evropské unie vlastně ani neexistují, budou probíhat drastické kontroly přepravovaného exportu a importu, bude to mít na vzájemný obchod devastující účinek. Poláci budou horko těžko prodávat u nás maso a masné výrobky, my u nich pivo. A proto si myslím, že by bylo dobré vzít rozum do hrsti a nevylívat dítě i s vaničkou. Ostatně ať si zákazník sám zvolí, co mu chutná a co ne!

18. únor 2019

Vláda zjišťuje, že přicházejí horší časy a místo rozdávání je třeba šetřit. Nic proti tomu, odpovědný hospodář se vždy natáhne tak, jak mu, podle starého českého přísloví, stačí postel. A my teď můžeme sledovat, kdo si utáhne opasek víc a kdo míň, případně vůbec. Ministryně práce a sociálních věcí, sociální demokratka Jana Maláčová by ráda zvyšovala důchody, peníze na ně vidí v resortu dopravy. Tam loni studenti a důchodci dostali 75procentní slevy z jízdného, což přijde státní pokladnu ročně na šest miliard korun. Jenže jak by to vypadalo, kdyby o tuto výhodu cestující po necelém roce přišli? Asi by se jim to moc nelíbilo. Škodné by bylo hnutí ANO, jemuž patří doprava, finance a premiér, zatímco ČSSD by si u voličů – důchodců jistě napravilo dojem. Ministr dopravy Ťok se proto hned nechal slyšet, že o zrušení slev se neuvažuje. Zbývá se jen ptát: A co důchody v příštím roce?

7. únor 2019

Na stole je opět zákon o regulaci otvírací doby. Část poslanců si přeje, aby obchody mohly mít otevřeno bez omezení, tedy i o státem uznaných svátcích. Pokud jde o voličskou veřejnost, ta si v drtivé většině přeje totéž. Nejde jen o to, že dnes člověk neví, kdy která prodejna zavírá a kdy ne, ale legislativní zásahy do svobodného podnikání z principu měly skončit s totalitou. Při omezení prodejní doby se údajně vycházelo z práva zaměstnanců na odpočinek. Ne všech, pouze ve velkých obchodech. U těch s menší prodejní plochou nikoli stejně jako v jiných oborech činnosti. Všichni víme, že v této zemi platí zákoník práce, který jasně říká, kolik hodin musí lidé pracovat. Kdo chce být na pracovišti o svátcích, může, ale musí však dostat k základní odměně i náležitý příplatek. Proto mnozí pracovníci víkendové a sváteční směny vyhledávají. Skutečným důvodem omezení prodejní doby obchodních řetězců byla snaha zvýhodnit menší domácí prodejce. Jenže to nikdo veřejně nepřiznal, byla-by to zřejmě nepovolená podpora určité skupiny podnikatelů, kterou EU nedovoluje. Jestli zvítězí zdravý rozum a budeme moci nakupovat, kdy se nám zachce, nebo jen tehdy, kdy to povolí úředník, se brzy uvidí.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3