INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slovo ke dni

24. říjen 2019

Ruzyňské letiště praská ve švech, regionální vzdušné přístavy zejí prázdnotou. Tomu se říká pragocentrismus! Přitom letištní poplatky se velmi výrazně liší ve prospěch krajských měst. V čem je tedy problém? Samozřejmě že Praha – Ruzyně může nabídnout nejvýhodnější polohu s obrovským zázemím služeb. Zároveň je však nejdražší a z důvodu přetíženosti tam vznikají i zpoždění leteckých spojů. Protože se zřejmě nepodaří najít tržní řešení pro poloprázdná a nevyužitá letiště v Pardubicích, Českých Budějovicích i jinde, začínají politici uvažovat o administrativním řešení. Nízkonákladové aerolinky by totiž nedostaly povolení přistávat v české metropoli, nýbrž v regionech. Nevím, jestli je to dobrý nápad a s vaničkou se nevylévá i dítě. Mohlo by se nám totiž stát, že mnohé letecké společnosti raději fungující spojení zruší než by obsluhovaly město, kam nikdo létat nechce.

15. říjen 2019

Žiji sice v malém, ale pěkném městečku v malebném na okraji křivoklátských lesů, rodišti svatého Václava. Když člověk sem přijíždí, dostane se mu informace, že máme v Evropské unii družební partnery, jednoho v Německu a druhého ve Francii. Zřejmě proto se radnice rozhodla vybudovat za domovem důchodců hřiště pro pétangue. Chodím denně okolo, ale ještě jsem nikdy neviděl nikoho, kdo by si tam hrál, ať dospělý nebo dítě. Asi u nás chybí ta pravá cílová skupina. Podobně to bylo v socializmu. Mezi disciplínami ve Sportce se objevily gorodky. Nikdo nevěděl, co to je, natož aby znal pravidla, tím méně, aby potkal člověka, který se jim věnuje. Možná je hráli sovětští lidé, když je krutá zima odřízla od povinností a jiné zábavy. Pétangue a gorodky mají společný ideový základ. Proto mám dojem, že se sice v našem životě hodně změnilo, některé konstanty však mají sloní život.

7. říjen 2019

Dříve platilo, že počasí je ideální téma vhodné k nezávazné konverzaci. Člověk začal o tom, jak je letos hrozná zima, nebo že pořád prší, případně že slunce bylo až příliš, a druhý s tím rád souhlasí. Společně si postěžujete a u srdce je hned líp. Jenže situace se dramaticky změnila. Klima lidi rozděluje jako politika, jedni na změny přísahají, druzí je nevidí. A hned bývá oheň na střeše. Tento rok může být z hlediska vývoje povětrnosti špatný a katastrofický. Ale vinaři hlásí vynikající, ba mimořádně skvělý ročník. Příroda na vinohrady a hrozny zapůsobila tím nejlepším způsobem a someliéři se těší, až se otevřou první letošní lahve. Prostě svět se mění a jen staromilci jsou přesvědčeni, že k horšímu...

18. září 2019

Člověk má v životě ochutnat všechno. Jak se praví v bibli: Vše vyzkoušejte, toho dobrého se přidržte! Jako kluk jsem nikdy nepřistoupil na sázku, že nepřekousnu žížalu. Teď jsem dostal nabídku nového pokrmu z červů. Neodmítl jsem a udělal dobře. Přišel mi sáček od firmy WORM UP plný moučných červíků Pražených a kulinářsky dochucených solí a chili. Myslel jsem si, že jídlo z čeledi bezobratlých bude vypadat jako normální pečivo. Totiž že se surovina usuší, umele a patřičně vytvaruje, pak nechá zapéct jako pizza. Jenže pochoutka si na nic nehraje. Skutečně máte na talíři moučného červa, který se však nehýbe, je do bronzova upražený a při skousnutí chroupe. Navíc skvěle chutná a je plný bílkovin. Ne že bych larvy vyměnil za vepřový řízek, hovězí svíčkovou, nebo grilované kuře, ale jako mňamku k televiznímu seriálu, proč ne?

4. září 2019

Inovují malé a střední firmy. V korporacích bývá silný byrokratický aparát, jenž se postará o to, aby dobré nápady nešly zavést do praxe, nebo se jejich implementace nekonečně táhla. Tvrdí to místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Ing. Karel Dobeš, a má samozřejmě pravdu. A jak dodává jeho kolegyně Pavla Břečková, inovace je otázka přežití. Proto mohou menší podnikatelé konkurovat gigantům s obrovským kapitálem a dlouhou tradicí. Je zajímavé, že z nedávného průzkumu vyšlo zjištění, podle něhož 44 procent dotázaných nikdy nevyužije v podnikání robotizaci a digitalizaci. Ovšem v praxi se ukazuje, že nějakou formu digitálních technologií už uplatňují téměř všichni. Někdy, zdá se, sama realita překonává naše představy.

28. srpen 2019

Svaz českých spotřebitelů uspořádal průzkum, co si Češi myslí o dvojí kvalitě potravin. Dostal odpovědi, které podle jeho názoru, příliš neodpovídají realitě. Téměř všichni dotázaní jsou totiž přesvědčeni, že zahraniční dodavatelé uplatňují vůči nám dvojí metr: do českých obchodů posílají stejné zboží s nižší kvalitou než prodávají doma. A z toho také vyvozují, že jsme popelnicí Evropy, tedy že se spokojíme s kdejakým šuntem, i když platíme plnou cenu. Podle zjištění odborníků však tato domněnka se příliš nezakládá na pravdě, nebyla potvrzena. Nicméně i kdyby skutečně globální potravinářské, drogistické a další firmy dodávaly do Česka výrobky pochybné kvality, nikdo není povinen je kupovat. Na tuzemském trhu vládne tvrdá konkurence a velmi široká nabídka v celém nabízeném sortimentu. Žádný státní ani jiný orgán nezaručí, že si pořídíme výhodný nákup. Musíme sami použít svůj jazyk a další smyslové orgány, a především svoji hlavu, abychom vybrali to, co nám chutná, co vyhovuje za přiměřenou cenu a zcela ignorovali méně jakostní a předražené produkty. Vsadím se, že zboží, o něž nebude zájem, z pultů brzy zmizí.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3