Lovecký salám, Spišské párky, Špekáčky a Liptovský salám z České republiky a ze Slovenska jsou nositeli evropského označení. Evropská komise schválila před pěti lety jejich zápis na seznam Zaručených tradičních specialit. V roce zápisu produkovalo, alespoň jeden z těchto masných výrobků, 21 tuzemských firem. Od té doby narostl počet na 29. Poslední nová registrace byla schválena 7. ledna 2016. *
Firmy bez certifikátů ISO mohou mít problémy získat veřejné zakázky. Poslanci budou projednávat ve třetím čtení zákon, který zpřísňuje požadavky kladené na uchazeče v rámci tendrů. „Zadavatel nebude posuzovat jen ekonomickou výhodnost nabídky, ale bude přihlížet k dalším technicko-kvalitativním parametrům - například k tomu, jakou energetickou náročnost si vyžádá plnění veřejné zakázky nebo jaké dopady to bude mít na životní prostředí,“ upozorňuje Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.
Prosincová Světová klimatická konference v Paříži za účasti hlav států, jejímž cílem bylo dosažení dohody o postupném snižování emisí skleníkových plynů, byla důležitým mezníkem ve snahách světové populace o udržitelný rozvoj ve světě.
O kvalitě se mluví ve všech pádech. Hovoří o ní dodavatelé, odběratelé, zákazníci, politici... Ale mají všichni na mysli stejnou hodnotu? Chtěli jsme znát odpověď, a proto se ptali těch, kteří by měli kvalitu vytvářet, dodržovat, kontrolovat, vyžadovat. Oslovili jsme manažery a manažerky, z nichž většina byla oceněna právě za prosazování kvality, například Národní cenou kvality, ale i jinými oceněními. A položili jim následující otázku: Co a koho si představíte pod pojmem kvalita?
Rada kvality ČR a Řídící výbor Programu Česká kvalita 10. listopadu oznámily předání dalších 19 ocenění výrobkům a službám v Programu Česká kvalita. Certifikáty opravňující k užívání značky převzali týž den zástupci
Česká společnost pro jakost se snaží šířit informace o zájem o kvalitu nejen napříč všemi možnými obory podnikání, ale i napříč generacemi. Například Rada seniorů ČSJ je po léta aktivně fungujícím orgánem ČSJ pro
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...