Dnes se na půdě Hospodářské komory České republiky uskutečnila mezinárodní odborná konference „Daňové plánování v přímých i nepřímých daních“. Konference se zúčastnili zástupci daňových správ, podnikatelů, daňových poradců i akademiků z České republiky, Německa, Maďarska, Kazachstánu, Lotyšska, Litvy, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska a Ukrajiny.
Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Česká centra vás zvou na deváté diskusní fórum na téma aktuální situace na ruském trhu v Černínském paláci v Praze. Účast není zpoplatněna.
Na jaké úrovni jsou hospodářské vztahy mezi Českou republikou a Polskem? Jaké jsou perspektivy? Co je třeba zlepšit? Aktuální komentář k obchodu s polskými potravinami v České republice a pokus odpovědět na otázku, zda je udržitelný a zelený rozvoj v České republice možný – shrnutí debat ze včerejšího Česko-polského hospodářského fóra v Praze.
V rezidenci primátora uskutečnil již čtvrtý ročník slavnostního večera oceňování kongresových velvyslanců, kde byli oceněni významní vědci a špičkoví odborníci, kteří aktivně přispívají k rozvoji kongresové turistiky v Praze. Vítězové pěti hlavních kategorií své ceny převzali z rukou radního hl. m. Prahy Ing. Václava Novotného a prezidenta Prague Convention Bureu Sanjiva Suriho. Vrcholem slavnostního večera, stejně jako v letech předešlých, bylo udělení ceny za dlouhodobý přínos pražské kongresové turistice, kterou získala prof. MUDr Eva Syková, DrSc., ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR.
České ekonomice předpovídají stagnaci, na své vlastní aktivity nahlížejí s mírným optimismem a opět hodnotní Českou republiku jako nejatraktivnější zemi pro podnikání ve střední a východní Evropě – to prozradily převážně německé podniky působící v České republice v průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK).
Agrární komora ČR uvedla k situaci v produkci obilovin: Celkové plochy obilí a dalších plodin jsou na úrovni předchozího roku a dávají stále předpoklad k založení průměrně dobré úrody. Pokrytí domácí spotřeby na potravinové, krmné a technologické užití by mělo být bezproblémově splněno, přebytky budou jako obvykle vyvezeny.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...