Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter získal podporu skupiny mladých Vietnamců, kteří chtějí podpořit cíle ČVS. Je to zejména české občanství pro narozené děti a uznání Vietnamců za národnostní menšinu.
Metanol na pokračování: Nejdříve zabíjel lidi, teď ohrožuje lihovary - metylalkoholová krize pokračuje a bude mít další oběti. Spotřebitelé mají nedůvěru k destilátům a proto klesá jejich spotřeba. Výrobci líhu, ale i některé cukrovary jako dodavatelé suroviny, počítají s existenčními problémy.
Muzeum hlavního města Prahy pokračuje ve výstavách o pražských čtvrtích. Návštěvníci si mohou do 5. května prohlédnout expozici nazvanou Vinohrady a Žižkov. Otevřeno je v Praze Na Florenci denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.
Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) pořádá Exportní semináře – regionální akce na podporu českých exportérů. Další proexportní seminář se uskutečnil ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou v Českých Budějovicích.
Čeští potravináři naprosto odmítají plán slovenského ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka, podle něhož by se měly české lihoviny vracet zpět ze Slovenska do České republiky. To by podle české strany představovalo nejen zcela zásadní narušení obchodních vztahů mezi Českem a Slovenskem, ale i porušení pravidel volného pohybu zboží v rámci Evropské unie, jíž jsou obě země členy.
Na stát se obracejí zemědělci s žádostí o kompenzaci letošní katastrofální úrody obilovin v některých oblastech jižní Moravy a na Lounsku. Výpadek až dvou třetin obvyklé sklizně způsobil dlouhodobý nedostatek srážek. Uvedli to v Praze na tiskové konferenci představitelé Agrární komory ČR s tím, že pokud stát nepodá pomocnou ruku, mnohé zemědělské podniky zkrachují.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...