V Národním zemědělském muzeu v Praze byly 18. října slavnostně vyhlášeny výsledky IV. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012", která probíhala opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.
Motto: Kvalitní absolvent technického oboru bude potřeba v každé době. Ekonomika postavená na průmyslu se bez technicky vzdělaných lidí neobejde.
Čtvrtý ročník soutěže „Era Starosta roku" míří do finále. Ze 166 přihlášených starostek a starostů byla odbornou komisí vybrána závěrečná pětice nejlepších kandidátů. Jeden z finalistů obdrží ve druhé polovině listopadu titul nejlepšího starosty a obohatí svou obec o čtvrt milionu korun. Zároveň získá tradiční Rychtářské právo jakožto dávný symbol dobrého vedení obce.
V předvečer zasedání Evropské rady se delegace dvaadvaceti podnikatelů, členů Hospodářské komory České republiky, setkala v Bruselu s klíčovými zástupci Evropských institucí. Cílem setkání bylo informovat podnikatele o vývoji politik EU a v eurozóně, a zároveň získat zpětnou vazbu z reálného prostředí. Právě otázka bankovní supervize a správy eurozóny jsou jedním z klíčových bodů nadcházející Evropské rady ve dnech 18. a 19. října. Ta bude přípravným jednáním pro setkání hlav členských států v prosinci.
Pražská pobočka HSBC Bank zahájila v úterý 16. října již 4. ročník projektu na podporu exportu HSBC GRANT, který jedinečnou formou kombinuje financování českých exportérů soukromou sférou sposkytováním poradenství odbornými partnery a oborovými asociacemi.
Špičky v oblasti právní ochrany z celého světa se sejdou na 22. Kongresu RIAD v Praze. „Kompetentní zákazníci s vysokými požadavky pravděpodobně změní pravidla hry na trhu s právními službami. A pojišťovny právní ochrany mají nejlepší předpoklady vyhovět potřebám této nové generace internetově vyspělých, samostatných zákazníků," uvedla Marie-Emmanuelle Schiltzová, nově zvolená prezidentka asociace RIAD, jedna z pozvaných hostů na 22. Kongres RIAD – Mezinárodní asociace pojišťoven právní ochrany.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...