Dva týdny prohibice udělaly s českou ekonomikou své. Ačkoli od částečného uvolnění prodeje uplynul již více než měsíc, likérky ani obchodníci se ze ztrát dosud nevzpamatovaly. Dlouhodobý pokles prodeje, který dle průzkumu Unie výrobců a dovozců lihovin činil v prvním pololetí roku 2012 již 7 %, se díky prohibici skokově prohloubil a nákupy klesly v průměru o 18 až 20 %.
Byly zveřejněny výsledky 21. vlny Exportního výzkumu DHL, který provedl přední poskytovatel komplexních služeb v oblasti výzkumu trhu, společnost GfK Czech. Průzkumu se letos zúčastnilo přes tři sta zástupců nejvýznamnějších českých firem zabývajících se exportem.
V reakci na novou prognózu ČNB, ve které dne 1. listopadu 2012 ČNB zhoršila odhad vývoje české ekonomiky, vydala Hospodářská komora ČR následující stanovisko.
Evropské špičky nákupní sféry už brzy vystoupí v ostravském hotelu Imperial. Začátkem listopadu totiž proběhne již 8. ročník konference eBF. Diskutovat se bude na téma elektronické aukce, které ve stále větší míře pomáhají firmám, státní správě i samosprávě ušetřit nemalé finanční prostředky. Konference má značnou podporu i u primátora Ostravy a Bratislavy.
Teplárenské sdružení České republiky zásadně nesouhlasí s Návrhem národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje energie, který má ve středu schvalovat vláda. Zaslalo proto otevřený dopis předsedovi vlády i ministrům průmyslu a obchodu a životního prostředí. Plán fakticky zastavuje rozvoj energetického využití biomasy a komunálního odpadu nahrazujících uhlí v teplárenství. Rozvoj větrných elektráren má naopak paradoxně dostat zelenou.
V reakci na stažení návrhu rozpočtu na rok 2013 z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a jeho připravované přepracování vydáváme následující stanovisko. Ze sdělení ministra financí plyne, že jednou z oblastí, kde bude nezbytné krátit finanční prostředky na příští rok, je oblast výzkumu a vývoje.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...