Rada kvality ČR již druhým rokem realizuje program Cena za společenskou odpovědnost „Podnikáme odpovědně“, v rámci kterého jsou oceňovány aktivity malých a středních podniků v oblasti společenské odpovědnosti. Zapojením do programu získají firmy možnost prezentovat své aktivity, zvýšit svou prestiž a stát se atraktivnějším zaměstnavatelem.
Díky zapojení společnosti LASSELSBERGER do systému třídění a recyklace obalových odpadů EKO-KOM bylo za rok 2015 uspořeno takové množství energie, které např. spotřebuje hlavní město Praha na veřejné osvětlení za 28 dnů. I tak se dá vyčíslit a materializovat zodpovědný přístup společnosti LASSELSBERGER, tradičního výrobce českých keramických obkladů a dlažeb RAKO.
Prezidium České asociace pojišťoven (ČAP) rozšířilo pravomoci Etického výboru (EV) a zároveň ustanovilo jeho nové členy. Předsedou výboru byl zvolen nestor českého pojišťovnictví Ing. Vladimír Mráz. Cílem této změny je posílení samoregulačních a etických principů fungování pojistného trhu.
Soutěž Ekologický oskar letos přináší souboje dvou nominovaných projektů v každé kategorii a rozdává ceny hlasující veřejnosti v celkové hodnotě čtvrt milionu korun. Stačí vybrat svého favorita v on-line hlasování a zapojit se do tipovací soutěže. Ve hře je auto ŠKODA Citigo k ročnímu užívání zdarma či elektrospotřebiče od MIELE.
V Praze byly slavnostně představeny nominované projekty základních kategorií 8. ročníku soutěže Ekologický oskar. O vítězích letos rozhodne veřejnost v on-line hlasování. Každý z hlasujících se může zúčastnit soutěže o auto ŠKODA Citigo a navíc svým hlasem pomůže získat úsporné osvětlení základní a mateřské škole Trhové Sviny.
Zlepšit životní podmínky pěstitelů kakaa a dlouhodobě přispívat k trvale udržitelnému rozvoji kakaových zdrojů si klade za cíl program společnosti Mondelēz International nazvaný Cocoa Life. Od roku 2012, kdy byl založen, se do něj zapojilo už více než 76 tisíc pěstitelů z šesti kakaových mocností, tedy z Pobřeží slonoviny, Ghany, Brazílie, Dominikánské republiky, Indie a Indonésie. V Ghaně, která je druhým největším producentem kakaa s celkovým dvacetiprocentním podílem na celosvětové produkci, prošel program Cocoa Life prvním nezávislým hodnocením. Jeho výsledky ukázaly, že příjem místních pěstitelů zapojených do tohoto programu se ztrojnásobil a úroda kakaa se zvýšila o 37 %.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...