INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Petr Kosiner Vladimiür ZikmundaVladimír Zikmunda (vpravo)Řekne se knedlík. Jenže co to vlastně je? Samozřejmá příloha k vepřo zelo? Nebo pokrm, který je neodmyslitelnou součástí české kuchyně? Kdoví, když prvním doloženým je ten z Číny! Každopádně knedlík v mnoha rozmanitých podobách patří k naší stravovací tradici a každý řádný Čech je na něj patřičně hrdý. Parádní gulášek nebo svíčková s knedlíkem, knedlík bramborový k pečenému králíkovi a špenátu, knedlík švestkový s mákem jako královský pokrm, knedlík chlupatý, karlovarský, špekový... Kynutý knedlík plněný povidly, knedlík borůvkový jako naprostá delikatesa... A třeba i knedlík rodinný, který si vaří každý sám podle své chuti, odvahy či inspirace předků. Knedlík je totiž příležitostí. Je motivací k tvořivému přístupu k životu v kuchyni.

Firma, která u nás proslula výrobou knedlíků v prvotřídní kvalitě a rozmanitosti, se jmenuje Knedlíky Láznička s.r.o. Její šéfknedlíkář Petr Kosiner je nadšenec, který knedlíkům zasvětil kus svého profesního života. On je vládcem výroby v Praze, a také mistrem vynalézačem dalších receptur. Podílel se rovněž na přípravě skvostného díla nazvaného Velká knedlíková kuchařka, již vydala v roce 2020 zmíněná společnost. Jde o unikátní počin, takový, který si naše národní kultura zasloužila. O knedlících se tu dovíte tolik, že vás to naladí zkusit se v tomto mistrovství zdokonalit, uvařit knedlíky, potěšit srdce své i hostů u vašeho stolu.

Knedlíky Láznička mají na svém kontě také řadu ocenění. Například v soutěži Česká chuťovka již firma získala 29 cen a v roce 2018 bodovala také v soutěži Marketér roku. Nadšencům i široké veřejnosti nabízí nespočet receptů na svém webu i na Facebooku. Jednatele Vladimíra Zikmundy jsem se proto zeptala:

Váš sortiment je neuvěřitelný. Vyrábíte na sto druhů knedlíků. To jich skutečně tolik existuje? Nebo dokonce více?

Knedlíků existuje nepřeberné množství. V našem „knedlíkovém“ seriálu na Facebooku jsme představili již 239 druhů a variant knedlíků a zdaleka nekončíme. Výběr 144 druhů knedlíků najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou jsme vydali v roce 2020 s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Někteří recenzenti tuto unikátní kuchařku označují jako „knedlíkovou bibli“.

Které jdou nejvíce na odbyt? A kolik to představuje například kilogramů, metráků, kusů za rok?

Posviücenskyü knedliük kachnaNaším cílem není vyrábět obrovské objemy, to necháváme jiným. Důležitá je pro nás chuť a kvalita. Pro maloobchodní prodej na e-shopech je k dispozici základních zhruba 25 druhů knedlíků, jde řádově o stovky tisíc balení za rok.

Klasické houskové, bramborové, špekové, karlovarské... A jaké další?

Pro catering nabízíme více než sto druhů knedlíků. Důležité je, že jsme schopni uvařit neobvyklé druhy a formáty knedlíků v podstatě „na míru“ pro jednotlivé akce.

Nejnovější kousek vaší nabídky?

Rozhodně můžeme doporučit pikantní dýňové nočky. Jejich sezóna přijde opět na podzim.

Nastalo období knedlíků jahodových. Vy je plníte zásadně českými jahodami pěstovaných našimi zemědělci. Myslíte, že proto lidem tak moc chutnají?

Jahody jsou velmi oblíbené. Snad každý je má spojené s dětstvím a létem. V posledních letech nabízejí obchodní řetězce jahody z dovozu většinu roku. Vypadají krásně, ale jsou chuťově nevýrazné a do knedlíků se prostě nehodí. Česká jahoda vypěstovaná na poli a na sluníčku je prostě něco dočista jiného.

Kdo knedlíky od vás odebírá, kde si je můžeme koupit, ochutnat, objednat?

Naše knedlíky je možné koupit na e-shopech Rohlik.cz a Scuk.cz.

A zkoušeli jste třeba také špendlíkové? Z ovoce, které roste planě vlastně kdekoli? Já ano, jsou pikantnější než ty klasické švestkové... Jsou vynikající...

Neustále testujeme nové možnosti. Náš šéfkuchař, Petr Kosiner, má knedlíky jako životní vášeň. Spousta zajímavých nápadů se skrývá v rodinných a regionálních receptech. Zajímavý zdroj nápadů také představují naši fanoušci na Facebooku (už jich máme více než 31 000).

Jaké knedlíky jíte rád vy?

Rád experimentuji.

Umíte i ty bez lepku či bez laktózy? Bude o ně stoupat zájem?

Knedlíky bez laktózy běžně děláme. Knedlíky bez lepku umíme, ale nevyrábíme je, protože by vyžadovaly samostatný provoz z důvodů vyloučení druhotné kontaminace.

Jaké jsou na přípravu nejnáročnější? Musí se na ně použít speciální mouka či neobvyklé ingredience?

Knedlík není žádná věda. V podstatě to chce jenom vědět jak na to, opatřit si kvalitní suroviny a pak už jenom experimentovat, dokud se to nepodaří. V jedné historické kuchařce jsme našli zajímavou úvahu: „Mladá dívka by neměla vůbec uvažovat o sňatku, dokud se nenaučí uvařit skvělý houskový knedlík...“

Který národ je podobně knedlíkový jako český? Nebo jsme přeborníci v konzumaci knedlíků právě my?

Historicky nejstarší knedlíky se vyráběly (a stále vyrábějí) v Číně. Pokud jde o Evropu, tvoří knedlíky významnou složku potravy v několika sousedních zemích a často není vůbec jasné, odkud ten či onen knedlík vlastně pochází.

VKK obaülkaKdyž slyší výživový poradce slovo knedlík, ježí se mu vlasy na hlavě. Co si o tom myslíte?

Krásně to vyjádřila ve své recenzi Velké knedlíkové kuchařky prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (Společnost pro výživu): Pod názvem knedlík si téměř každý představí „nezdravou potravinu“. Po přečtení výše uvedeného výčtu surovin (z nichž řada patří k potravinám doporučovaným ke správné výživě), které nabízí k přípravě knedlíků představovaná kuchařka, vidíme, že i knedlíky mohou být součástí zdravého jídelníčku, zvláště když si jich na talíř nenandáme mnoho.

Patříte k legendě soutěže Česká chuťovka. Zúčastníte se i letos?

Soutěží Česká chuťovka a Dětská chuťovka se zúčastňujeme pravidelně. Od roku 2014 jsme pro své knedlíky získali již 29 ocenění. Rozhodně se chystáme na toto klání i letos.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Aktuality

Pivovary Staropramen se řadí mezi nejlepší zaměstnavatele v České republice roku 2024 21. květen 2024

Společnost Pivovary Staropramen obdržela dvě prestižní ocenění v HR oblasti. Nejenže obhájila mezinárodní certifikaci Top Employer 2024, zabodovala také mezi studenty v českém žebříčku Top zaměstnavatelé 2024, kde v kategorii Spotřebitelský průmysl stoupla hned o dvě příčky na osmé místo.

CSJ

Mnohé firmy chtějí získat certifikaci FSC, záleží jim na odpovědném lesním hospodaření 17. květen 2024

Certifikace spotřebitelského řetězce lesních produktů v rámci schématu FSC je mezi tuzemskými firmami stále žádanější. A to ne­jen proto, že jim otevírá dveře ke spolupráci s řadou velkých společností nebo ke vstupu na ekologicky uvědomělé trhy.

peugeot a využití virtuální reality v automobilovém průmyslu

Virtuální realita stále působí jako žhavá novinka, přitom se používá už celá desetiletí 9. květen 2024

Mnohým pojem virtuální realita stále připadá jako výdobytek moderní doby. Kdo by uvěřil, že se používá už celá desetiletí? Například vývojáři značky Peugeot tuto technologii uvedli už v roce 2004 a už tenkrát ji v hojné míře využívali. S její pomocí vytvořili takřka tři tisíce projektů, mezi nimi i modely, které už se dnes dávno nevyrábějí. Využívají ji samozřejmě i dnes, a to ještě v mnohem větším měřítku než tenkrát. A není divu. Vždyť jim za ty roky pomohla uspořit přes tři miliony eur a tisíce hodin času!

52acef22 kubikova rsm e1651490858995

„ESG se mě netýká“ – největší omyl českých firem 9. květen 2024

Nové požadavky na zprávy o udržitelnosti podniku, stanovené ve směrnici Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Evropského parlamentu a Evropské rady, se budou týkat některých českých a slovenských společností už od příštího roku.

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

Vybíráme z Prosperity

Své vítěze zná 13. ročník udílení cen kongresovým ambasadorům

SoutežŠestice kongresových ambasadorů si 16. dubna v Praze převzala ocenění v rámci již 13. ročníku Ambassador Awards Evening.

Elektronické podání u Úřadu průmyslového vlastnictví

UPVPodání přihlášky vynálezu či žádost o zápis ochranné známky – to jsou příklady dvou z celé řady služeb, které Úřad průmyslového vlastnictví poskytuje zájemcům ze strany veřejnosti. Kromě podání samotných přihlášek průmyslových práv lze u Úřadu podat i celou řadu navazujících žádostí.

Jarní novinky vyrážejí k zákazníkům

DOTZ Suzuka bronze BMW M235 imagepic05Tak jako každý rok ALCAR před startem jarní sezóny s nadšením představuje výsledky mnoha hodin kreativní i technicky náročné práce v podobě nových designů litých kol.

V České republice je nejmenší ochota odejít za prací do zahraničí na delší dobu

GrafNedostatek zaměstnanců a velké množství pracovních nabídek dává uchazečům a uchazečkám o práci mnoho možností, a to nejen doma, ale také v zahraničí. Ochotnější přestěhovat se jsou zaměstnanci s vyšším příjmem a vyšší úrovní vzdělání.

Průzkum SP ČR: 20 let v EU vidí firmy jako velké plus pro business, ale…

Tuzemské firmy si uvědomují výhody, které jim členství ČR v Evropské unii přineslo. Ze všeho nejvíce oceňují otevřené hranice a s tím související snazší mobilitu a volný pohyb v rámci Evropské unie. Zároveň ale podnikatelé vidí prostor, kde by se fungování Evropské unie mohlo do budoucna zlepšit. Od vstupu ČR do EU firmám ze všeho nejvíc vadí rostoucí míra regulace a narůstající byrokracie. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 139 firmami.

Přichází platforma Pro podnikavé

ppČeské mikro a malé podniky čelí řadě výzev a překážek. Ještě o něco těžší to mají firmy vedené ženami-podnikatelkami. Ty podle výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR více bojují s plánováním času, a zejména v začátcích podnikání jim chybí podpora a informovanost.

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3 

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Pohledem redakční rady

Koberna MO1

Zapomínáme ale podotknout, co to bude stát a kdo to zaplatí 11. listopad 2022

Přednáška na konferenci České společnosti pro jakost 26. září. Jedna z nejlepších, všichni naslouchali a mám dojem, že i souhlasili. Řečníkem byl Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory České republiky. Hovořil o kvalitě potravin, ale trochu z jiného úhlu, než jsme zvyklí. Okem odborného kritika se podíval na Green Deal. A jak to souvisí s tím, co máme a budeme mít na talíři? Poprosila jsem ho, aby některé myšlenky rozvedl:

Pokračování ...
INZERCE