INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Česká republika je pro zahraniční investory nejatraktivnějším místem pro podnikání ve střední a východní Evropě. Potvrzují to výsledky průzkumu, který provedla Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s německými zahraničními hospodářskými komorami ve 14 zemích tohoto regionu. Na žebříčku atraktivity se Česká republika umístila jen těsně před Polskem a výsledky průzkumu ukázaly nedostatky především v oblasti potírání korupce, právním systému a vzdělávání.

Prvenství mezi zeměmi střední a východní Evropy získala Česká republika již posedmé za sebou, těsně za ní se umístilo Polsko a Slovensko. „Výsledky průzkumu potvrzují, že Česká republika je pro německé investory stále nejatraktivnější zemí v regionu," zdůraznil Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK. „To je pro nás jako největší bilaterální obchodní komoru v ČR výborná, i když ne příliš překvapivá zpráva. Výsledky průzkumu pouze potvrzují naše vlastní zkušenosti v oblasti česko-německé hospodářské spolupráce."

Německé zahraniční hospodářské komory spolu s dalšími partnery únoru 2012 oslovily více než 1300 převážně německých podniků ze střední a východní Evropy. Jejich zástupci hodnotili konjunkturu, obchodní a hospodářskou situaci dané země a také jednotlivé aspekty, které ovlivňují podnikatelské prostředí. Jako nejdůležitější faktor pro atraktivitu celého regionu pro investory byla opět vyhodnocena pracovní síla, která vyniká vysokou produktivitou, dobrou kvalifikací a nižšími náklady.

Česká republika obdržela v průzkumu nadprůměrné hodnocení za nízkou daňovou zátěž, dobrou infrastrukturu a dostupnost lokálních dodavatelů. „Výsledky průzkumu prokazují, že si Česká republika v regionálním srovnání vede dobře. Velkou výzvou však bude zajistit tuto úroveň i v budoucnu. Mezinárodní konkurence jednotlivých regionů v oblasti výroby a vývoje bude stoupat a faktory jako kvalita a produktivita budou v jejich srovnání hrát stále větší roli. Proto se již dnes společně se zástupci politiky a dalších zájmových svazů zasazujeme o vyšší konkurenceschopnost České republiky, zlepšení podmínek pro investice a především o kvalitu odborného a dalšího vzdělávání," vysvětlil Rudolf Fischer, prezident ČNOPK.

S rostoucím nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil se potýkají téměř všechny země v regionu. S tím úzce souvisí vzdělávání, jehož kvalita je podle průzkumu v České republice v regionálním srovnání podprůměrná. Toto hodnocení se vztahuje především na odborné školství, ale částečně také na vysokoškolské obory. Velkými problémy v celé střední a východní Evropě jsou také korupce, netransparentnost ve veřejném sektoru a nestabilita právního systému. Výjimkou není ani Česká republika – v hodnocení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek obsadila mezi 15 zeměmi až poslední příčku, za Albánií, Maďarskem a Bulharskem. Většina dotázaných podniků také vyjádřila nespokojenost s potíráním korupce a kriminality v České republice. Méně spokojení byli pouze respondenti v Albánii a Bosně a Hercegovině.

I přes negativní hodnocení některých konkrétních faktorů však průzkum ukazuje, že němečtí investoři svého rozhodnutí pro tento hospodářský region nelitují. Více než 80 procent firem by dnes ve střední a východní Evropě znovu investovalo, vítěznou Českou republiku by dokonce opět zvolilo 85 procent z nich.

(tz)

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Aktuality

241015 043431

Komora certifikovaných účetních oslavila 25 let 18. říjen 2024

V úterý 15. října uspořádala Komora certifikovaných účetních setkání k příležitosti 25 let od svého založení. Součástí oslavy byla také panelová diskuse na téma „Nástupnictví a střídání generací ve firmách“.

Foto kavárna bistro pekárna

Pekaři jsou v ČR stále nedoceněni 17. říjen 2024

16. říjen je od roku 1945 známý jako Světový den chleba a pečiva. Pro Čechy, pro které je pečivo nepostradatelnou součástí jídelníčku, byl tento den skvělou příležitostí připomenout si význam pekařského řemesla.

3

Češi investují do fondů: NEMO hlásí 11 000 investorů 21. říjen 2024

Investice do fondů v České republice zažívají prudký nárůst. Podle dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT) vzrostl jen za druhý kvartál objem majetku ve fondech kolektivního investování o 46 miliard korun.

webDenTACR2024 copy

Den TA ČR bude oslavou aplikovaného výzkumu 11. říjen 2024

Technologická agentura ČR (TA ČR) oslaví 15 své existence na společenském galavečeru s předáváním cen nejlepším projektům aplikovaného výzkumu s vysokým přínosem pro společnost a hospodářství.

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

Vybíráme z Prosperity

Český železniční průmysl letos očekává meziroční růst produkce až o 10 %

RegioPanter PID 2Český železniční průmysl má v letošním roce pozitivní růstová očekávání a předpokládá opět další meziroční zvýšení produkce. „Mohla by být dokonce o něco vyšší než loni, a to kolem 10 %. Očekávání jsou poměrně velká a vycházejí z již kontrahovaných smluv, které pokrývají dodávky na delší období.

Téměř polovina firem zaměstnává zahraniční pracovníky

Obrázek2 copy copy copyZahraniční pracovníky – nepočítajíc v to občany členských států EU – zaměstnává zhruba polovina firem. Vyplývá to z šetření, které uskutečnila Hospodářská komora ČR ve druhé polovině června mezi svými členy a dalšími firmami zapojenými prostřednictvím Hospodářské komory do Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Novela stavebního zákona ohrožuje trh

Chaos namísto přehledného a funkčního systému. Asi tak by se dala popsat situace, kterou přinesla novela stavebního zákona na začátku letošního července. Oborové organizace, úřady i stavební firmy nadále považují digitalizaci stavebního řízení za nefunkční.

Obrat širší skupiny Broker Consulting za rok 2023 dosáhl téměř tří miliard korun

petr hrubyŠirší skupina Broker Consulting dosáhla v roce 2023 obratu téměř tři miliardy korun, jak potvrzují auditované výsledky.

Letos do července začalo v Česku podnikat téměř 49 000 lidí

graf copy copy copy copy copy copy copy copyOd začátku roku do konce července začalo v České republice podnikat 48 603 lidí. Zároveň činnost ukončilo 49 942 podnikatelů. To znamená, že v Česku za uplynulých sedm měsíců ubylo 1339 fyzických osob podnikatelů.

Agromex představuje globální platformu prodeje použitých strojů pro zemědělství a stavebnictví

Zemědělská skupina Danish Agro, která je vlastníkem české společnosti Agromex, spustila zcela novou platformu pro použité stroje pro zemědělství, lesnictví a stavebnictví. Farmáři, zemědělci, stavaři a dodavatelé z celého světa zde mohou najít všechny použité stroje dostupné v rámci skupiny Danish Agro.

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3 

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Pohledem redakční rady

foto skuhransmail 2

Pohledem redakční rady 11. červenec 2024

Léto se nám ukazuje v plné parádě. Horka střídají bouřky a silné deště, jako by příroda odrážela společenské, politické i ekonomické dění. Možná tomu tak je. Propojení jedince jako člověka společenského s krajinou je dané a nelze se divit, že jeho činností se prostředí, v němž zapustil kořeny, mění. Jednou k lepšímu, jindy k horšímu. Když je to k lepšímu, pak je to správné, dává to smysl.

Pokračování ...
INZERCE